Illusioner och allusioner gestaltas i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Nu på lördag är det dags för ett verkligt vår- och sommartecken. Då är det vernissage och invigning av Avesta Art, den internationella konstutställningen i Avesta. Illusion och allusion är årets tema.

– Illusion kan handla om många olika fenomen, påpekar Caroline Gustafsson, konstvetare och curator för Avesta Art. Det kan vara en synvilla, något optiskt, men det kan också handla om en hel samhällsordning. Allusionen blir en sorts fördjupning av illusionen, en antydan och anspelning bortom det vi först ser.

Internationella konstnärer

Avesta Art har pågått i den gamla järnbrukshyttan ända sedan 1995. I år är det 13 konstnärer från Sverige och flera andra länder som ställer ut sin samtidskonst.

I skulpturen ”Inside” stryker Tove Kjellmark under att människan är så mycket mer än sin fysiska form.

– Här undersöker jag upplevelsen av att finnas i den egna kroppen, förklarar konstnären.

”Livet som pågår”

Torsten Jurell har skapat ett slags skuggspel i hela valsverkshallen. Det är ett allkonstverk – en fiktiv marionetteater på turné, där ett spel med ljus, skuggor och ljud har vuxit fram.

– Det är en bild av livet som pågår, medan vi ser på, enligt Torsten Jurell.

Avesta Art pågår fram till den 16 september i hyttan Verket i Avesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.