Industrijobben i Dalarna ger 10 miljarder om året

Publicerad

På uppdrag av Region Dalarna har ITA Utveckling AB genomfört samhällsekonomiska beräkningar av vad basindustrin inom papper och massa samt stål betyder för samhället. En rapport som sätter fokus på hur viktigt det är att det skapas intresse och utbildning för industriarbete.

Rapporten presenterades på fredagen och det konstateras att industrin i Dalarna totalt sett, bidrar med 10 miljarder om året i form av skatter och avgifter. Varje industrianställds bidrag blir därmed en halv miljon kronor om året. Enligt rapportförfattarna sysselsätter länets industri 27 tusen personer direkt och indirekt.

Viktigt att intressera unga personer

Vid presentationen konstaterades från flera håll att det är viktigt för Dalarna att intressera unga för industrijobb och också se till att det finns gymnasie- och högskoleutbildningar som ger den grund som behövs för jobb inom industrin. 

– Det är viktigt att vi förmedlar bilden att här finns de spännande jobben, säger regionrådet för regional utveckling, Birgitta Sacrédeus (KD).

Hör mer om hur regionrådet Birgitta Sacrédeus (KD) vill locka arbetare till industrin i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.