Falun redo att axla ett OS – avgörande besked idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer beskedet om Falun blir värd för vinter-OS 2026 tillsammans med Stockholm, Åre och lettiska Sigulda. Om så blir fallet är det grenarna backhoppning och nordisk kombination som kommer att hållas på Lugnet.

Senast Falun agerade värd för ett stort idrottsevenemang var skid-VM 2015 vilket inledningsvis kostade kommunen cirka 300 miljoner kronor, enligt kommunens hemsida.

Men notan för arrangemanget landade på 42 miljoner kronor, före dispositioner och skatter.

Önskemål om kostadsfritt OS

Om det blir OS i Falun ska tävlingarna som hålls på Lugnet inte behöva kosta kommunen något, enligt kommunalrådet Joakim Storck (C).

– I Falun har vi bra anläggningar för skidor och backe, som bidrar till att Sverige kan stå för en stark kandidatur. Eventuella OS-tävlingar ska i Falun genomföras i de befintliga anläggningarna, det är något jag vill vara tydlig med, sa Storck till SVT i vintras.

”Viktigt att se vem som ska stå för det här”

Patrik Liljeglöd, gruppledare i Vänsterpartiet, anser att ett OS-arrangemang i Falun inte bör kosta kommuninvånarna något.

– Ett OS-arrangemang kan väl vara trevligt, men det är väldigt viktigt att se vem som ska stå för det här, säger vänsterpartiets Patrik Liljeglöd.

Kommunalrådet Joakim Storck är noga med att betona att Falu kommun inte behöver stå för de kostnader som OS medför.

– IOK har gjort en ny finansieringsmodell som innebär att de tar det ekonomiska ansvaret och i princip hyr in sig på den arenan som finns, säger Storck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Falun

Mer i ämnet