Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsstyrelsens Caroline Dickson och jaktvårdskonsulent Hans Johansson kommenterar samarbetet. Foto: Torbjörn Påhlman/Romina Zomegnan/SVT

Bättre tonläge i vargfrågan efter samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Vargfrågan har länge varit ett laddat ämne. Men efter att länsstyrelsen börjat samarbeta med jägare på olika sätt märker både myndigheten och Jägareförbundet en skillnad i tonen.

– Vi ser lite skillnad när vi lyckas samarbeta mer med jägarna, säger Caroline Dickson, chef på viltenheten på Länsstyrelsen Dalarna.

2018 hölls den senaste licensjakten på varg i Dalarna. Vid jakten 2022 får totalt 18 vargar skjutas i de tre revir som är aktuella för Dalarnas del. Beslutet grundas på antalet vargar i området, som länsstyrelsen kallar för ett av de vargtätaste områdena i länet.

Som vanligt har vargfrågan lett till diskussion. Jägareförbundet vill att fler djur ska fällas vid jakten, och Naturskyddsföreningen vill att jakten i stort sett ska bestå av skyddsjakt där det är befogat.

Sänkt tonläge

Men på senare tid har tonläget sänkts något mellan länsstyrelse och jägare. Orsaken är ett samarbete där länsstyrelsen delar med sig av information om var det finns varg, vilket gör att jägare kan låta bli att släppa sina hundar i områden där det till exempel jagas älg.

– Det har varit en successiv förändring, säger jaktvårdskonsulent Hans Johansson, som tycker att dialogen blivit bättre.

Jakten överklagad

2 januari 2022 är det tänkt att licensjakten på varg ska dra igång. Helt säkert är det dock inte att jakten blir av. Den har överklagats både av privatpersoner och organisationer.

– Man tycker att vi ligger för nära miniminivå eller gynnsam bevarandestatus, säger Caroline Dickson.

I mitten av december väntas förvaltningsdomstolen ha fattat ett beslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer