Informationen inte tillgänglig för alla

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner, landsting och myndigheter flyttar sin information och tjänster till internet. Men för blinda kan den vara svår att del av.

Internet är en viktig informationskälla. Men för Helena Fridlund är många hemsidor otillgängliga för henne, trots  att hon har stor datorvana.

– När det är till exempel en myndighet som Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan som  är väldigt svårnavigerade kan jag bli riktigt arg. För jag kan tycka att Sverige 2015 borde ha bättre tillgänglighet

Dalarna – tillgänglighet

För den som är blind finns det ett särskilt skärmläsarprogram som läser av varje rad på en hemsida. Den läser från vänster till höger och översätter till både tal och punktskrift. Men sidor som inte är anpassade till programmet blir svåra, eller till och med omöjliga, att navigera på. Ett problem som synksadades riksförbund arbetar aktivt med.

– Det är sällan att de kommer själva och undrar, utan det är något som vi hela tiden får påtala, enligt Annika Östlund på Synskadades riksförbund i Dalarna.

– Vi som inte ser vi kan inte gå till vilken kiosk som helst och titta på löpsedlar. Vi kan inte läsa annonser och reklam som vi kanske får in i brevlådan heller, utan det blir väldigt mycket att man blir hänvisad till internet, berättar Helena Fridlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – tillgänglighet

Mer i ämnet