Arkivbild Foto: SVT

Kulturinstitutioner stänger grupper ute

Uppdaterad
Publicerad

Länets kulturinstitutioner får kritik för bristande tillgänglighet på nätet.

Statens Kulturråd ställer idag krav på att organisationer som får statsbidrag ska ha tillgängliga webbplatser, annars kan stödet utebli. Och enligt en analys som det privata företaget Funka har gjort så finns stora brister hos bland annat Musik i Dalarna, Dalateatern, Dalarnas museum och Länsbibliotek Dalarna. Enligt företaget är resultaten nedslående.

– Resultaten för länets kulturinstitutioner är oroväckande svaga, det handlar om grundläggande brister, kommenterar Susanna Laurin, VD på Funka. Konsekvenserna är att användare utestängs och målet om ett inkluderande kulturliv inte nås.  

Grupper stängs ute

I Dalarna konstateras bland annat att Dalarnas museum stänger ute hörselskadade och döva. Musik i Dalarna gör webben otillgänglig för dem med läs- och skrivsvårigheter.

Biblioteket uppfyller inga krav

Det är dock inte bara webbplatser i Dalarnas län som är otillgängliga, det gäller hela landet. Översynen visar att webbplatserna för 67 av landets kulturinstitutioner i snitt bara når upp till 26 procent. 12 av 67 webbplatser som granskats uppfyller inte ett enda av de krav som mätts. Länsbiblioteket i Dalarna ska vara en av dessa.  

– Det är uppenbart att flera av Dalarnas läns kulturinstitutioner inte lever upp till de krav på tillgänglighet som Statens Kulturråd ställer, fortsätter Susanna Laurin. Det behövs sannolikt stöd i form av resurser och kompetenshöjning för att öka tillgängligheten.  

Och på länsbiblioteket beklagar man bristen på tillgänglighet.

– Vi är medvetna om problemet och vi kommer att jobba med det. Självklart ska vi vara tillgängliga, säger Maria Törnfeldt, länsbibliotekschef i Dalarna.

•      Dalarnas museums webb är otillgänglig för exempelvis hörselskadade och döva eftersom rörlig bild/video inte är textad

•      Musik i Dalarna har en webb som är otillgänglig för personer med läs- och skrivsvårigheter och personer med kognitiva problem

•      Länsbibliotekets webb fungerar inte för personer som använder uppläsande hjälpmedel, främst blinda och gravt synskadade

•      Dalateaterns sajt är otillgänglig för personer med rörelsehinder som använder styrdon eller virtuellt tangentbord, eftersom tangentsbordsnavigering inte fungerar 

Källa: Det privata företaget Funka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – tillgänglighet

Mer i ämnet