Annika Stålberg, Kopparstaden, och Magnus Svensson från Ludvika kommun berättar hur de tänker kring städning i trapphus under pandemin. Foto: SVT

Inga ändrade städrutiner under pandemin hos kommunala bostadsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Bland de fem största kommunala bostadsbolagen i länet är det få som gjort några ändringar i trappstädningen på grund av corona.

SVT Nyheter Dalarna har frågat de fem största kommunala bostadsbolagen i Dalarna om de har ändrat sina städrutiner under pandemin.

Flera bolag städar nu oftare på sina senior- och trygghetsboenden, men i övrigt är rutinerna desamma. Istället läggs ansvaret på hyresgästerna.

– Generellt är det viktigt att var och en tar ansvar och följer Folkhälsomyndighetens råd, säger Annika Stålberg på Kopparstaden i Falun.

Sprit istället för rengöringsmedel

Ludvikahem har gjort en mindre ändring i hur de städar kontaktytor som trappräcken och hissknappar.

– Vi använder sprit istället för det vanliga städmedlet, säger Magnus Svensson, lokalvårdschef Ludvika kommun.

De bostadsbolag som tillfrågats är:

– Malungshem

– Kopparstaden (Falun)

– Morastrand

– Tunabyggen (Borlänge)

– Ludvikahem

– Gamla byn (Avesta)

Skinande, sunkigt eller mittemellan – hur är städningen i ditt trapphus?

ll • De jag har besökt verkar det vara bra. Jag undviker själv att ta på ytor så mycket det går.
Sedan anser jag att det borde vara krav på munskydd i offentliga miljöer.

Christina • Det städas trappor hos oss varannan vecka om man nu kan kalla det städning. Det börjas på översta våningen att man med våt mopp torkar ner grus och annat till bottenvåning och sopar upp det där. Trappräcke a har inte torkat av nån gång under de femår vi har bott här

Anita Högberg • Trappstädning ingår där jag bor. Det sköts utmärkt! Däremot spritar jag själv dörrhandtag, hissknappar, ledstänger, knappar till portkod mm. Det kan vi ju inte kräva att de som städar ska göra, flera gånger/vecka.

Mb • Avtal eller inte. Det är en pandemi och i en trappuppgång kan man väl, torka själv eller använda handskar. Att allt inte bara ordnas får vi nog vänja oss vid. Vi måste göra mer själva. Tiden då andra gör jobbet är förbi. Det finns gelé, spray och t o m spritservetter, ut och gnugga

M • Sen handlar det också om vad som står i städavtalet. Om en kund vill att man ska sprita av handtag m.m så lär en beställning på det göras. Spritning av handtag ingår inte i vanlig städning, avtorkning absolut men inte spritning. Sen är det nog olika för alla företag om hur de gör. Men städerskorna gör det som de fått schema på att de ska göra och allt går på tid. Står det inte på deras schema att de även ska sprita av allt så är det inget som de hinner med. Det är upp till kunden! Sen finns det ganska många lortgrisar.!

pålle • En del tror att man är bättre en dom andra mmmmmmm

pålle • Jag har fixa våran 3 gånger vi är 2 i trapphuset
Men att inte låsa ytterdörren stön o gnäll

Mia • Jag har varit trappstäderska och visst vi torkar räcker och lysknappens fäste varje vecka men ibland blev de oftare beroende på hur barn kladdat eller hur den så ut. Men inte med annat än de medel vi blivit tilldelade av bolaget, nu jobbade jag genom Avesta kommun och visst fanns de vissa trappor man fick lägga ner mycket jobb på flera gånger i veckan , men annars tycker jag att de är väll även hyresgäster skyldighet att inte skräpa ner och nu kan man ju tycka att alla borde ha handsprit i fickan och lite papper och sprita där de tänker ta. Även efteråt sprita händerna. Alla kan göra nått de lilla kan göra mycket.

Dammråttan • På klöverstigen torkar dom golvet en gång i veckan, det får väl duga! Men en handsprit apparat innan för dörren vore inte helt fel 😷😷

Nisse • Tycker Tunabyggen sköter städningen utmärkt på klöverstigen i Borlänge... 🌞

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.