Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kanske inte är insatta i våra hjärtefrågor” – hör Adrian Mossberg, Beea Svanström och Jonas Wendt resonera kring politikernas ålder. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Inga EU-kandidater under 30 år på valbar plats: ”Vill se upp till politiker i ens egen ålder”

Publicerad

Ingen kandidat på valbar plats till Europaparlamentet är under 30 år gammal. Det visar en genomgång av alla partier som har mandat i Europaparlamentet idag.

Listan är sammanställd av KFUM, de noterar att Sveriges befolkning till 34% består av personer yngre än 30 år.

Rimligt eller orimligt?

Är det en naturlig och rimlig fördelning baserad på erfarenhet, eller är det problematiskt för representationen av befolkningen?

EU-val 2024

Den frågan ställde vi till unga väljare på stan i samband med att förtidsröstningen startade – se svaren i videoklippet.

Vad är valbar plats?

Med valbar plats menas att man står tillräckligt högt upp på partiernas kandidatlistor för att få en plats i EU-parlamentet om partiet får ungefär lika många mandat som efter det senaste valet.

Det går dock att klättra på listan om man samlar tillräckligt många personkryss (allra minst 5% av alla röster på partiet).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet