Flygplatsbygge kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen ny charterflygplats i Sälen om inte EU godkänner det stora statliga bidraget på en kvarts miljard kronor.

Det beskedet ger nu flygbolagets chef som ändå tror på ett ja och på att de första skidturisterna landar på flygplatsen i Sälen om två år.

– Jag tror på december 2018, säger Brett Weihart vd för Scandinavian Mountains Airport.

Med påkostade filmer och bilder har ledningen för den planerade stora charterflygplatsen i Sälen i dagarna berättat om alla visioner för området inför turistproffs från hela länet.

Flygplatsen i Sälen

De har samlats i Sälen för att få inspiration och information.

Men i verkligheten har egentligen inget konkret hänt vid själva flygplatsen.

Ingen flygplats utan EU:s godkännande

EU funderar sedan några månader på om svenska staten verkligen – som beslutat – får stötta bygget med 250 miljoner kronor. Och i dag står det klart att flygprojektet i Sälen är helt beroende av de pengarna.

Det blir ingen flygplats om inte EU säger ja.

– Så kan absolut vara. Det är en ägarfråga men det kan definitivt bli beskedet då, säger Brett Weihart.

Inget spadtag

Enligt planen skulle de tänkta flygplatsägarna själva skjutit till nya pengar nu i höst i en stor nyemission – men inte heller det har kommit igång.

Det blir inget konkret arbete alls – inget första spadtag eller annat -  innan beslutet från EU och regeringens pengar eventuellt betalas ut.

– Nej, det blir inget innan besked från departementet, säger Brett Weihart.

Ändå står planen fast. De inblandade tror att köpcentret och flygplatsen i Sälen ska vara klar om 26 månader – om lite drygt två år.

– Jag tror definitivt på december 2018. Det är viktigt att vi håller planen, säger Brett Weihart.

Många frågetecken

Ändå finns det många andra frågetecken; om vägen till flygplatsen om hur el, vatten och avlopp ska lösas.

Och inte minst att själva miljötillståndet som gör det möljligt att bygga flygplatsen, faktiskt bara gäller fram till februari 2018 – alltså långt innan flygplatsen tas i bruk.

Mark- och miljödomstolen kom med sin dom i februari 2013 och den gäller bara i fem år. Alltså går tillståndet ut tio månader innan flygplatsen är klar.

– Vi är medvetna om det. En del av flygplatsen kommer definitivt att vara klar då. Jag är trygg med att våra jurister har koll på det här, säger Brett Weihart.

Måste komma igång innan sommaren

Bolaget kan söka om förlängning av tillståndet. Men någon sådan ansökan har inte lämnats in.

Projektet har försenats tidigare. Ska planen hålla nu måste bygget komma igång innan sommaren 2017 om flygplatsen och det stora köpcentret ska bli klart till december 2018. Byggtiden beräknas till 18 månader.

– Köpcentret kan bli klart lite innan det. Sedan kan det bli så att flygplatsen kommer igång till själva vintersäsongen startar, säger Brett Weinhart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet