Foto: TT/Privat

Ingen misstänkt för misshandeln mot unga SD-valarbetare

Publicerad

I lördags kväll uppstod ett bråk utanför en restaurang vid Faluns resecentrum där två valarbetare från SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna blev slagna och sparkade av flera okända personer. Men tre dagar senare har polisen inte lyckats identifiera några gärningsmän.

Enligt vad medlemmarna har berättat för Ungsvenskarnas kontaktperson i Dalarna, Rasmus Giertz, var det ett killgäng på cirka 10 personer som startade tumultet. Både polisen och Giertz menar att bråket hade en politisk underton, något som Dalarnas Tidningar var först med att berätta.

– Våra medlemmar hade fortfarande profilkläder på sig sedan de hade valkampanjat på stan tidigare under kvällen. Och sättet som gärningsmännen uttryckte sig på visade att detta var politiskt motiverat, säger Giertz.

Vidtar försiktighetsåtgärder

Rasmus Giertz berättar att förbundets medlemmar även tidigare har mottagit hot som har polisanmälts. Från och med nu rekommenderar han dessutom sina valarbetare att ta med sig ombyte till kampanjerna, så att de inte ska bära profilkläderna på sig på fritiden.

– Det är en försiktighetsåtgärd. Båda medlemmarna mår psykiskt dåligt efter det här och vågar i princip inte röra sig utomhus. Jag blir arg och ledsen över att unga politiskt aktiva blir utsatta, enbart för att de har ett politiskt engagemang.

Knytnävsslag i ansiktet

Polisens presstalesperson Stefan Dangardt beskriver hur ungdomarna fick ta emot både sparkar och slag mot ansiktet, och att de misstänkta gärningsmännen hade lämnat platsen när polispatrullen kom fram. Polisen har sedan dess förhört de båda drabbade samt minst ett vittne till bråket.

– Vi har inte identifierat någon gärningsman och i nuläget är det inte så mycket mer vi kan göra, säger polisens förundersökningsledare Lars Nordanbro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer