Genrebild. Vargen har inget med artikeln att göra. Foto: Junge, Heiko, TT

Inget åtal mot mannen med varghundarna i norra Dalarna

Publicerad

Den man i norra Dalarna som av Länsstyrelsen har beordrats avliva sina varghundar slipper rättsligt efterspel. Det rapporterar Jaktjournalen.

– Jag kan inte styrka att det funnits ett uppsåt, säger åklagare Eva-Lena Jansson till Jaktjournalen.

Mannen visade upp sina varghundar, som då var valpar, för två år sedan för allmänheten. Det var då som en anmälan kom till.

Länsstyrelsen tog DNA-prov som visade att båda hunddjuren bar på gener från Nordamerikanska vargar. Här i Sverige är det inte tillåtet att inneha varghybrider där korsningen ligger mindre än fem generationer tillbaka.

Har överklagat

– Vi kunde inte fastställa vilken generation de här djuren är. Hållande av hybrider är inte heller lagligt, men för att man ska kunna ställas till ansvar för det krävs att man haft kunskap och uppsåt. Då gjorde jag bedömningen att vi aldrig kan styrka att han haft något uppsåt. Det kommer inte att bli något åtal i den biten, säger Eva-Lena Jansson.

Mannen har överklagat avlivningen av varghundarna och är uppskjuten i väntan på vad Förvaltningsrätten säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.