Genrebild. OBS! Vargen har inget med händelsen att göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Visade upp vargvalpar för allmänheten – beordras avliva dem

Uppdaterad
Publicerad

En man hemmahörande i norra Dalarna beordras av Länsstyrelsen att avliva sina varghundar. Han visade upp valparna för allmänheten för två år sedan och då ska en person ha gjort en anmälan.

Enligt anmälaren ska mannen ha köpt dem av en ägare i Norrland och valparna ska inte ha varit hybrider utan varit varg. Länsstyrelsen gjorde därför kontroll hos mannen och man anser att djurens beteende och utseende påminde starkt om vargar.

Sedan har man också tagit dna-prover, som visat att varghundarna hade gener från Nordamerika. Mannen har hävdat att de är American wolfdogs.

Nu har Länsstyrelsen beordrat mannen att avliva sina varghundar senast sista augusti med hänvisning till djurskyddslagen samt att han inte har något tillstånd till att ha den här typen av varghundar. Mannen riskerar förbud att ta hand om djur om han inte följer beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.