Polisen kommer inom kort att lägga ner förundersökningen gällande stugbranden utanför Horndal. Foto: Niklas Hagman/Arkiv

Inget brott bakom stugbrand där en person omkom

Uppdaterad
Publicerad

En person brännskadades och en person omkom efter en kraftig brand i en sommarstuga på en ö utanför Horndal i Avesta kommun tidigare i somras. Polisen inledde därefter en förundersökning om mordbrand – men nu meddelar man att ärendet är så gott som avslutat.

I samband med branden framkom det att en person saknades. Kort därefter hittades kvarlevor i brandresterna. En DNA-analys visade sedan att det var den saknade personen som brunnit inne.

– Ja, det var den som befarades ha omkommit som hittades, bekräftar Jonas Lilliemarck, förundersökningsledare på polisen.

”Har avskrivit alla misstankar om brott”

Därefter fortsatte polisen arbetet med att undersöka om det rörde sig om en mordbrand. Nu meddelar man dock att så inte är fallet.

– När man inte vet vad som har hänt utgår man från att det är en mordbrand. Det är för att vi ska kunna använda alla verktyg i verktygslådan, så att säga. Men nu har vi kommit så långt att vi kunnat avskriva alla misstankar om att något brott skulle ha begåtts. Det finns ingenting som tyder på det, säger Jonas Lilliemarck.

Brandorsaken oklar

Orsaken till branden är dock fortfarande oklar, något som den förmodligen kommer att förbli.

– Vi har inte hittat någon direkt orsak till branden. Troligtvis är det gasol som gjort att det börjat brinna, men vi vet inte säkert, säger Jonas Lilliemarck.

Polisen benämner ärendet som avklarat och förundersökningen kommer att läggas ner inom kort.

Branden utbröt under natten till den 23 juni i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.