Han dog på akuten – utredningen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

I början av april förra året avled den då 46-årige Jihad Qassem efter att förgäves sökt hjälp på akuten i Gävle. Fallet har anmälts både till polisen och till IVO, men än har inget hänt.

När Jihad Qassems tragiskt avled natten mot 3 april i fjol var hans hustru Dzhennet Abqsova gravid. Nu har lille Isam har hunnit bli 6,5 månad gammal och är han är omedveten om dramatiken kring pappans död. Men för hans storebror Karim är sorgen högst påtaglig.

– Det är nästan så att man precis har börjat acceptera och förstå det som hänt men det är fortfarande jobbigt att det har hänt och att det kanske fortfarande kan hända om inte sjukhuset tar det på allvar när folk har sådana problem, säger Karim.

Dog av halsinfektion

Det var den 1 april förra året som den då 46-årige Jihad Qassem ringde till hälsocentralen i Sätra. Han hade feber och svårigheter att andas och ska då ha fått rådet att ta en halstablett.

Dagen efter blev han ännu sämre och på kvällen sökte han hjälp på akuten i Gävle. Där fick han vänta flera timmar utan hjälp trots att han kräktes blod och kallsvettades. Under natten avled Jihad.

”Vi vill ha svar”

Jihads anhöriga har gjort en polisanmälan och har också anmält fallet till inspektionen för vård och omsorg (IVO). Men trots att dödsfallet inträffade i början av april förra året har Jihads änka Dzhennet Abqsova fortfarande inte fått något svar på hur allt kunde bli så fel de där ödesdigra dagarna.

– Det är jättejobbigt att vänta. Vi vill ha svar på varför och vems fel det är, säger hon.

Förstår kritiken

Gävle sjukhus har gjort en egen utredning kring fallet och lämnade i juli  in sin lex Maria-anmälan till IVO. Och även chefsläkaren för division operation, Lars-Göran Holtby poängterar behovet av effektiv hantering av IVO-ärenden.

– Det är inte bara anhöriga utan även sjukvården som har behov av att snabbt få besked. Vi vill ju se om är det någonting ytterligare vi kan göra för att det inte ska hända igen.

Eva Sunneborn som är regionchef på IVO förstår att de som drabbas av en sådan här händelse tycker att det tar lång tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävledala: Akutkrisen i Gävle

Mer i ämnet