Nekades vård – dog ett dygn senare

Uppdaterad
Publicerad

Jihad Qaseem fick andnöd och svåra halssmärtor och sökte förra veckan hjälp hos vårdcentralen Han nekades att träffa en läkare och fick rådet att äta halstabletter. Ett dygn senare var han död.

Det är en lamslagen stämning i rummet och Jihad Qaseems fru Dzhennet Abqsova säger att hon fortfarande är i chock över att hennes man dog i en vanlig halsinfektion. Och att han inte fick hjälp förrän det var för sent.

– Vi är fortfarande chockade. En människa som har så ont och går till akuten och ber om hjälp. Och sen efter några timmar ringer man och säger att han inte klarat sig.

Gävledala: Akutkrisen i Gävle

Det var i förra veckan som 46-årige Jihad Qaseem i Gävle själv ringde till hälsocentralen i Sätra. Febern var hög, halsontet fruktansvärt och han hade fått svårt att andas på grund av svullnaden. Han råddes att ta halstabletter.

Hjärtat stannande

Dagen därpå var hans tillstånd ännu sämre och han vände sig till akutmottagningen på kvällen. Han hade då fått hjärtbesvär och ännu svårare med andningen.

I tre timmar blev han sittande i väntrummet. Hans son påkallade personal när Jihad kräktes blod och kallsvettades. Ändå blev han kvar i väntrummet utan behandlig.

Några timmar senare fick han hjärtstopp och dog.

Snart föds Dzhennets och Jihads första barn. Hon kan fortfarande inte förstå hur allt kunde gå så fel så snabbt

– Vi väntade i sju år på att få vårt första barn. Han var jätterädd om mig och barnet. Men nu kommer de aldrig att få träffa varandra, berättar hon för SVT.

Dödsfallet ska utredas

Det har stormat kring akutmottagningen på Gävle sjukhus de senaste veckorna. Läkarna har i ett öppet brev beskrivit ett kaos där den medicinska säkerheten inte kan garanteras pågrund av underbemanning och oerfaren personal. 

Landstinget Gävleborg har tillsatt en utredning med alla som varit inblandade i Jihads vård.

– Det här är en väldigt allvarlig händelse, och det som inträffat är mycket tragiskt. Vi har redan i dag startat upp ett team som ska utreda och försöka klargöra vad var det som hände, säger Lars-Göran Holtby chefsläkare på Gävle sjukhus.

Se hela reportaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Akutkrisen i Gävle

Mer i ämnet