Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var än Urban Widholm dyker upp med sin ambulans så möts han av människor som vill hjälpa till och donera till krigets Ukraina. Foto: SVT

Ambulansen fylls med hjälp till krigsdrabbade – ”Ukrainarna slåss för vår demokrati”

Publicerad

Elva ambulanser har skickats och ytterligare en är på väg till Ukriana. Tillsammans med Ukrainahjälpen Filippus har Urban Widholm samlat ihop pengar och skänkt fordonen – nu bidrar Siljansbygden med pengar och saker att packa i ambulansen.

– Vi har elva ambulanser som går nu i Ukraina. De går dygnet runt och de räddar liv, säger han.

Just den här ambulansen har Urban Widholm, som är insamlingsgeneral för Göran Melins stiftelse, fått i 70-årspresent för att åka runt i Sverige och samla in mat, kläder och hygienartiklar i men även donationer till fler ambulansbilar som ska köras till krigets Ukraina.

Han upplever ett stort intresse för välgörenhetsprojektet där han drar fram med sin gula ambulansbil i Dalarna. Urban Widholm beskriver hur situationen såg ut på Noret i Mora när ryktet spred sig om att han var där:

– Det bildades kö bakom mig av bilar och när jag stannade till så hoppade det ut en fyra-fem stycken med säckar, lådor och grejer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet