”Principiellt viktigt för oss och hela Sverige”, säger regionrådet Ulf Berg (M). Foto: TT/SVT

Inte fel av Region Dalarna att kräva vaccination för anställda – förvaltningsrätten avslår överklaganden

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Falun har avslagit överklagandena av Region Dalarnas beslut om kravet på att medarbetare ska uppvisa giltigt vaccinationsbevis för covid-19. Det är ett viktigt principiellt beslut, enligt regionrådet Ulf Berg (M).

Över 100 överlaganden har kommit in mot regionstyrelsens beslut om krav på uppvisande av vaccinationsbevis av befintlig personal och vid nyanställningar.

Nu har förvaltningsrätten sagt sitt och i domen säger rätten att kravet på vaccinationsbevis inte kan jämställas med att någon påtvingas ett kroppsligt ingrepp.

– Den här domen är principiellt viktig för oss men även för övriga Sverige. Trots visst motstånd tog Region Dalarna täten i den här frågan. Det känns nu bra att få bekräftelse på att vår etiska kompass var rätt kalibrerad, säger Ulf Berg (M), ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Rätten menar också att vaccinationsbevis för befintliga eller blivande medarbetare står i proportion till det ansvar och den skyldighet som Region Dalarna har, både som vårdgivare och arbetsgivare, att vidta skyddsåtgärder.

– Kravet på vaccinationsbevis är ett tydligt uttryck för vår ambition att skydda våra patienter. Vi kan också glädja oss åt att flera medarbetare nu valt att vaccinera sig sedan vi i regionstyrelsen tog beslutet, säger Sofia Jarl (C), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet