Region Dalarna utreder om det går att kräva att personal som nyanställs är vaccinerade mot covid-19. Hör Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande, berätta mer i klippet ovan. Foto: Hannes Forssell

Regionrådet i Dalarna: ”Ovaccinerade kanske ska ha en annan arbetsplats”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har beslutat att utreda om det går att införa vaccinkrav vid nyanställningar.

– Det är riktigt att det står fritt om man vill vaccinera sig eller inte men det är heller ingen mänsklig rättighet att jobba vid Region Dalarna, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla över 16 år ska vaccinera sig men det står varje människa fritt att följa rådet eller inte.

– Jag tycker att det är ett olyckligt beslut att inte vaccinera sig och då förbehåller vi oss nog inom Region Dalarna rätten att tycka att man kanske ska ha en annan arbetsplats, säger Ulf Berg.

Coronaviruset i Dalarna

Frågan ska nu utredas av regiondirektören i samråd med rättsavdelningen och smittskyddsenheten och gäller hur Region Dalarna kan agera vid nyrekryteringar.

– Men jag tycker också det är en intressant fråga hur man kan göra med redan anställd personal, det borde man från statens sida fundera över. Det är en patientsäkerhetsfråga, säger Ulf Berg.

Från Vårdförbundets sida vill man diskutera frågan ordentligt innan man ger något uttalande.

I klippet ovan utvecklar Ulf Berg sin syn på ovaccinerad personal inom vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet