Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör plastikkirurgen svara på tre frågor om oregistrerade skönhetskliniker och vad det kan få för konsekvenser. Foto: Estetiska injektionsrådet, TT

Trots lagkravet – oregistrerade kliniker utför estetiska injektionsbehandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer populärt att göra så kallade injektionsbehandlingar, med exempelvis fillers eller botox. Men samtidigt som efterfrågan och antalet registrerade kliniker ökar, kringgår vissa lagen och utför behandlingar utan att vara registrerade.

– Tyvärr ser vi ett ganska stort mörkertal, säger Ulf Samuelsson, pressansvarig på Estetiska injektionsrådet och plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm.

Den 1 juli 2021 kom en ny lag kring kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Lagen innebär bland annat att de som utför injektionsbehandlingar måste registrera sig hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Behandlaren måste även vara legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare.

Hör plastikkirurgen svara på tre frågor om oregistrerade skönhetskliniker och vad det kan få för konsekvenser i klippet ovan.

Kliniker misstänks kringgå lagen

Men trots lagkravet uppskattar Estetiska injektionsrådet att 25-30 procent av de som utför behandlingarna i Sverige inte är registrerade hos Ivo.

– Det är naturligtvis ett problem, i slutändan är det patientsäkerheten som riskerar att drabbas, säger säger Ulf Samuelsson.

Allt mer populärt i hela landet

Samtidigt ökar intresset för injektionsbehandlingar. Antalet registrerade kliniker hos Ivo har ökat mellan 2021 och 2022, och även Estetiska injektionsrådet och skönhetskliniker som SVT pratat med bekräftar den bilden.

– Det är en trend att behandlingarna ökar i storstäderna och även i de mindre städerna, säger Ulf Samuelsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så vet du om företaget är seriöst – se sjuksköterskans tre tips Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Vad har du för erfarenhet av skönhetsbehandlingar?

Pinnat inlägg

Tack för era kommentarer! Nu stänger vi chatten, men det går bra att maila till dalarna@svt.se om du har tips på ämnet.

Pinnat inlägg

Chatta med oss!

Vad tycker du om skönhetsbehandlingar? Berätta för oss här i chatten.

En skönhetsklinik i Falun med en kund och en behandlare
Greta Hansson Vikström/SVT

Bry er inte • Varför görs de inte kontroller ,liksom de de gör på krogar kassa koll och registrering. Sen upp till alla att göra vad de vill med sig själva.

Det är just det som är problemet, att det finns ett mörkertal över de kliniker som inte registrerat sig hos Ivo, så det är svårt att kontrollera exakt alla. /Greta, reporter

Jenna • Vill folk förstöra sina kroppar och se ut som att en 3åring har ritat deras id-foto, så får de väl göra det, men också stå för det själva när det inte går som de hade tänkt. Vansinne att belasta vården än mer, och tycka det ska betalas för dem.

Alice • Upprörande att läsa att så många tycker att den som skadas av sin behandlare själv ska stå för kostnaderna för att åtgärda skadan.
En privat klinik bör själv ha försäkringar och garantier som täcker kostnader för att åtgärda fel, och det bör vara upp till patienten att välja annan klinik för att åtgärda felet om förtroendet är skadat.

Cruella • Gå i terapi i stället för att göra ankläppar!

Emelie • Tragiskt vilka signaler såna här ingrepp sänder till våra fina barn och unga - du duger inte som du är, utseendet är det viktigaste och yta är det som definierar dig som person. BLÄ!

Ester • Jag tycker det är vidrigt fult och jag tycker synd om folk som gör det, för de verkar inte förstå sitt eget bästa- och framför allt har de missat det fina med att vara ett original.

Malin • Jag gjorde en plasmage ögonlock såg ut som en panda i flera dagar och nej det hjälpte inte, efter 1v såg jag ut som vanligt

Anna • Jag har låtit operera brösten: inplantat och lyft. Efter att ha ammat tre barn i sammanlagt sex år ville jag återskapa en mer kvinnlig figur. Inget som helst konstigt, och är mycket nöjd med resultatet.

Angående att ev. biverkningar ska bekostas ur egen ficka så håller jag definitivt inte med. Det valfria med skönhetsoperationer kan jämföras med det valfria att åka skidor eller fortkörning eller låta tatuera sig Händer det oförutsedda ska den offentliga, skattefinansierade vården självklart erbjuda vård på lika villkor.

Inför och efterlev en ännu hårdare reglering av kliniker för att minimera riskerna istället: lite som skidhjälm, säkerhetsbälte, och naturligare tatueringsfärger.

Olivia Sidenström • Jag förstår inte hur man vill förstöra sitt utseende frivilligt och även betala för det. Det är så fruktansvärt fult med dessa ankläppar och botox och fillers. Vad är de för fel på folk ? Jag skulle aldrig låta någon spruta in något i mitt ansikte.

Boe • I ett kapitalistiskt samhälle där allt är reducerat till varor, inklusive kroppsdelar, och människan blivit sitt eget varumärke är kanske inte fenomenet kroppskorrigering konstigt. Men en kunde önska att de som utsätter sig för detta vore lite mer medvetna och klokare. Det blir ju inte ens "snyggt", snarare komiskt t ex ankläppar.
Om man nu väljer att utsätta sig för ingreppen får man nog stå sitt kast. Orimligt att skattemedel ska gå till att rätta till misstagen som verkar vara vanliga.
För övrigt är jag trött på att läsa snyftreportage om misslyckade skönhetsingrepp!

• Den började gälla den 1 juli 2021.

• Lagen innebär nya kompetenskrav för de som utför ingreppen, men även större skyldigheter för verksamheterna och stärkt skydd för patienterna.

• Estetiska injektionsbehandlingar får utföras av de som är legitimerade läkare, tandläkare eller sjuksköterska.

• Behandlingen får utföras på de som är 18 år och äldre.

• Verksamheterna måste informera den som ska genomgå behandlingen om betänketid och samtycke och även kontrollera åldern.

• Verksamheten ska anmäla sig till Ivo och betala en årsavgift. De måste också teckna patientförsäkring, vilket ger individen ökad möjlighet till ersättning vid skador.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)

Fotnot till artiklen: Estetiska injektionsrådet är en nationell grupp med aktörer inom plastikkirurgi och estetisk injicering, som har som mål att öka konsumentskyddet och patientsäkerheten genom att skapa en tryggare skönhetsbransch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.