I klippet visar Maud Pettersson upp sin egen odlingslott, och berättar mer om hur det nya intresset ser ut. Foto: Lotta Olin, SVT

Intresset för kolonilotter ökar – har gått från ledigt till kö i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för odlingslotter ökar. Främst i storstäderna, men även i Falun. Koloniträdgårdsföreningen Falan har på några år gått från lediga odlingslotter – till kö.

– Köerna har mångdubblats i vissa storstadsområden under pandemin, säger Pia Rohlen, tf kommunikationsansvarig, Svenska koloniträdgårdsförbundet som är en sammanslutning med över 220 lokala föreningar över hela landet. 

Koloniträdgårdsföreningen Falan är över 100 år, och har legat på Kårarvet i Falun sedan 1960-talet. Föreningen som arrenderar mark av Falu kommun har totalt 141 lotter. På de allra flesta finns en kolonistuga, men det finns också enklare odlinglotter, som inte är bebyggda. 

Ekologiskt och miljömedvetet

– Tidigare har vi alltid haft lediga odlingslotter, men nu har vi kö. Jag tror att det kan handla om att det är enkelt att arrendera en odlingslott och det är enkelt att lämna ifrån sig den, säger föreningens ordförande Annika Paulsson.  

I Falun ökade intresset redan några år innan pandemin. Och inriktningen hos de nya odlarna är tydligt ekologisk och miljömedveten.  

– De som kommer hit är väldigt miljöintresserade, säger Maud Pettersson, kassör. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.