Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med SVT:s reporter Torbjörn Påhlman in i regionens nya sjuktransportbuss Foto: SVT/Torbjörn Påhlman

Invigning för regionens nya sjuktransportbuss

Uppdaterad
Publicerad

Regionens nya buss för sjuktransport invigdes under dagen. Bussen kostade ca 6 miljoner, har plats för 28 sittande och 4 liggande och är främst tänkt att transportera patienter mellan Dalarna och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Bussen ska vara linjelagd och gå måndag till fredag i regel för upphämtning och avsläppning av patienter i andra delar av landet.

– Vi kan spara 4 ambulanser som inte behöver köra patienter på väg mot Uppsala och Stockholm utan de kan istället vara på hemmaplan vid akuta händelser som olyckor, säger Sofia Jarl (C) Regionråd och ordförande i Hälso och sjukvårdsnämnden, Region Dalarna.

Resurs vid större olyckor

I bussen finns det möjlighet till medicinsk övervakning, läkemedelsadministration och allmän omvårdnad.  Bemanningen kommer att bestå utav ambulanspersonal och sjuksköterskor.

– Bussen kommer både att avlasta ambulanssjukvården och vara en resurs vid större olyckor och händelser, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Dalarna.

I klippet kan du se insidan av den nya bussen för sjuktransport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.