Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Isak, 8 år, från Mora visar upp sin lådbilsepa och berättar om framtidsplanerna.

Isak, 8, älskar A-traktorer: ”Tycker om att det går sakta för då kommer man aldrig fram”

Uppdaterad
Publicerad

Åttaårige Isak Morell i Mora har ett brinnande intresse för allt som har med A-traktorer att göra. Följ med Lilla Aktuellt och träffa honom när han åker A-traktor med storebrorsan, byter doftgranar och berättar om det bästa med a-traktorer.

A-traktorer blir mer och mer populärt. Just nu finns det över 42 000 A-traktorer i Sverige, vilket är nästan tre gånger så många som för tio år sedan och Dalarna är det län där det finns flest per person i hela landet. 

I Dalarna finns också åttaårige Isak, som kanske är den åttaåring som gillar A-traktorer mest i landet. Han bor i Mora och lägger mycket tid och tankekraft på fordonen.

A-traktorer i Dalarna

Isak har en rattmuff över sängen, bygger A-traktorer i Lego och samlar på doftgranar. Doftgranarna brukar han och hans kompisar ses för att byta med varandra i garaget, där Isak också har sin A-traktor-lådbil.

”Tycker man ska ha bälte”

Transportstyrelsen har nyligen fått i uppdrag att se över reglerna för A-traktorer. Man ska bland annat utreda om man ska få köra snabbare och om man ska införa bälteskrav. Just bältesfrågan tycker Isak är viktig.

– Jag tycker man ska ha bälte på sig, för om man krockar så kan man göra illa sig, det är bättre om man har bälte på sig, säger Isak Morell.

Missa inte: Häng med när Lilla Aktuellt träffar Isak när han åker A-traktor, byter doftgranar och snackar epor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet