Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders är åter i Falun efter en tid i Ukraina. Foto: Martin Heppich

”Jag kände väldigt dåligt samvete”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Östlund flyttade till Ukraina 2009 efter han varit i landet på semester och startade ett rekryteringsföretag. Under sina 13 år i Ukraina har han sett landet förändrats till det mer positiva men han har även sett ukrainabornas kamp för frihet, upplopp, våld och döda människor.

– Det var Ryssland som startade kriget. Det här med separatisterna är bara en propagandahistoria. De dök upp där i Donetsk och Luhansk, människor som inte kom därifrån och började protestera och började slåss. Det var ingen lokal organisation som hade slagits för nått oberoende tidigare, utan det var inplanterade personer som var betalda av ryssarna, säger Anders Östlund.

Dåligt samvete

När kriget bröt ut på riktigt i februari i år så var stridsviljan stor hos det ukrainska folket.

– Det var lång kö till de lokala rekryteringskontoren. Kön ringlade runt kvarteret med ganska bistra ansikten. Jag känner väldigt dåligt samvete när jag såg de där personerna som anslöt sig frivilligt, det kändes fel att jag inte anslöt, det skulle jag egentligen ha gjort. Men man uppmanar inte heller utlänningar att ansluta sig om man inte har färsk stridserfarenhet och kan tillföra någonting. Man blir kanonmat då, säger Anders Östman när han tänker tillbaks.

Nybliven förälder

Efter en odramatisk biltur genom Europa har nu familjen landat i Anders Östlunds barndomskvarter i Falun.

– Vi fick vår dotter i slutet av mars och då ändrades ju allting, då får man ett helt annat perspektiv. Det var det som gjorde att vi lämnade. Men vi har ju vårt hem i Kiev och det är där vi bor. Oavsett så kommer vi att besöka Ukraina i längre perioder även om vi skulle bli kvar här. Jag är övertygad om att Ukraina kommer vinna kriget, säger Anders Östlund.

I klippet ovan kan du höra Anders Östlund berätta mer om sin tid i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet