Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av försökspersonerna berätta hur hon upplevde det att cykla onykter Foto: Per Frost/SVT

”Det är svårt att cykla slalom” – Nanna cyklar berusad i forskningsprojekt i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Riskerna med att köra motorfordon under påverkan av alkohol är kända sedan länge. Nu undersöker forskare vad som händer när man cyklar berusad.

Metoden: Att låta testpersoner dricka drinkar och sedan hoppa upp på sadeln. Nanna Brunk var en av dem.

Det är VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut som genomför en studie där man undersöker sambandet mellan alkoholintag och cykling. Genom att låta en testgrupp dricka alkohol och sedan genomföra ett antal tester, såsom att cykla en markerad bana och göra olika kognitionstester, är syftet att få mer kunskap för att kunna förebygga olyckor.

Cykeln är utrustad med flera sensorer som bland annat mäter hastighet och lutning. Samtidigt är deltagarna noga övervakade av en forskningsassistent.

Vet inte om de får alkohol eller ej

I testet fick hälften av deltagarna en drink med vodka medan hälften fick en alkoholfri drink, detta för att kunna jämföra båda grupperna. Deltagarna fick inte svar förrän efter testet var klart vilken grupp de hamnat i.

Nanna Brunk var en av testdeltagarna i Falun och hon tillhörde gruppen som fick alkohol.

”Kul med forskning”

– Jag såg en annons och tyckte det lät roligt. Det är ju kul med forskning också. Det kan ju låta lustigt ”att få dricka alkohol och cykla ”, men man hoppas ju kunna minska antalet olyckor som sker, säger Nanna innan testet dragit igång.

 I videon berättar hon om upplevelsen av att cykla efter att ha druckit ett par drinkar.

"Jag är lite mer pratig kanske", säger Nanna Brunk, en av studiens försökspersoner - som inte visste om hon fick alkohol eller alkoholfri dryck. Foto: Per Frost/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.