Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför genomförs experimentet? Hör forskaren Henriette Wallén Warner svara på tre frågor om studien. Foto: Per Frost/SVT

Tre frågor och svar om experimentet med cykling och alkohol i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapen om hur alkohol påverkar cykelförmågan är begränsad idag, därför genomför nu Statens väg- och transportforskningsinstitut ett experiment där cyklister får cykla en testbana på Lugnet i Falun under alkoholpåverkan.

I studien deltar personer mellan 25 och 35 år. Av dessa får två grupper cykla testbanan, en nykter kontrollgrupp och en grupp som är alkoholpåverkade. 

Mäter stablitet och kognitiv förmåga

Under tiden som deltagarna cyklar mäter man bland annat deras stablitet och hur fort de cyklar. Mellan passen får de även svara på en rad frågor som mäter beslutsfattande och deras kognitiva förmåga.

I klippet: Varför genomförs studien och vad kan resultatet leda till? Hör forskaren Henriette Wallén Warner svara på tre frågor om expeimentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.