Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tyst fjäll – bara korp kvar” – se mer i klippet om varför jägarna kring Sälenfjällen vill ha skyddsjakt på korpen. Foto: SVT, Sofie Lind/SVT

Jägare vill skjuta 100 korpar i Sälenfjällen – turistsopor får fåglarna att trivas

Uppdaterad
Publicerad

En ökande turism, som i sin tur lett till ökad mängd med sopor, tros vara orsaken till att korpar tagit över stora delar av fjällvärlden kring Sälen. Nu vill jägare att de skjuts.

– Vi har sett en stor förändring de senaste 20 åren. Det finns inga markhäckande fåglar som till exempel vadare eller skogshöns kvar. Det har att göra med turismen och tillgång till sopor vintertid för kråkor och korpar, säger Mikael Palm som representerar viltvårdsområdet.

Utvecklingen av den ökande förekomsten av korpar har gjort att Transtrands västra viltvårdsområde ansökt hos länstyrelsen om att skjuta av åtminstone 100 korpar.

Men länsstyrelsen säger nej.

Vill att korpar ska få skjutas

Korpen är fridlyst, vilket gör att den inte får jagas hur som helst. Men jägarna tycker att det borde tillåtas, speciellt nu när de anser att korparna tagit över och rent av hotar fågellivet i fjällen.

– Det kommer ta lång tid att få tillbaka den stammen som varit av markhäckande fåglar, för nu är de i stort sett utraderade här.

Vad får det för konsekvenser?

– Det är ingen biologisk mångfald, utan biologisk enfald för en art som inte behöver skyddas längre, säger Mikael Palm.

FRIDLYSTA FÅGLAR

I Sverige finns ca 250 häckande fågelarter. Samtliga Sveriges vilda fågelarter är fridlysta i hela landet genom artskyddsförordningen. Det innebär att det är förbjudet att på olika sätt skada eller störa dem.

I artskyddsförordningen finns fridlysningsbestämmelser som både grundar sig på EU-lagstiftning och internationella överenskommelser samt svenska fridlysningsregler.

Artskyddsförordningens regler ska säkra de fridlysta arternas överlevnad. Reglerna för arterna ser olika ut beroende på hur de är skyddade.

Skyddsjakt är jakt som kan tillåtas bland annat för att förhindra skador, av hänsyn till flygsäkerhet eller för att skydda andra vilda växter eller djur. Det är länsstyrelsen i det aktuella länet som kan ge tillstånd i det enskilda fallet.

Källa: Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.