Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Gravsjö med flera i Rättviks jaktvårdskrets hävdar att det regeringen konfiskerar de pengar som jägare som köpt jaktkort betalat till Viltvårdsfonden. Foto: Paul Kleiven/TT/SVT

Jägarnas ilska mot regeringen: “Rädd att svensk jakt blir förstatligad“

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Jägareförbundet i Dalarna är kritiska till att Naturvårdsverket nu ska bestämma över Viltvårdfonden som i grunden finansieras av jägarnas jaktkortsavgifter. Jägarna uppmanar riksdagsmännen i Dalarna att agera, få regeringen att ändra sig, och nu följer även jägare över hela landet efter och vill göra uppror mot nyordningen.

– Jag är rädd för att svensk jakt blir förstatligad och att det blir en myndighet som lägger fingrar i blöt, säger ordföranden i Rättviks jaktvårdskrets Anders Gravsjö.

Tillsammans med Bengt Stor i styrelsen hävdar han att det regeringen gör är en ren konfiskering av de pengar som jägare som köpt jaktkort betalat till Viltvårdsfonden.

I ett brev till Dalarnas riksdagsledamöter är Rättviks jaktvårdskrets kritiska till att regeringen frångått riksdagsbeslutet om att inrätta en ny myndighet med ansvar för vilt och jakt för att istället ge uppdrag åt Naturvårdsverket att upphandla det som jägare skött sedan 1938, som till exempel viltvårdsförvaltning och eftersök vid trafikolyckor.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson säger att regeringen vill att jägarna ska fortsätta vara engagerade i viltvården.

– Vi väljer därför att ge Svenska jägarförbundet ett organisationsbidrag på 43,9 miljoner kronor för att behålla och utveckla det allmänna uppdraget. Det hade inte varit möjligt om vi hade använt pengarna till att inrätta en ny myndighet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer