Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jama Ali Egal om vad utbildningen av barnmorskor, i samarbete med Högskolan Dalarna, betyder för kvinnor i Somaliaregionen. Foto: SVT

Jama Ali Egal först ut med doktorsexamen – ”Bara början på bättre hälsa för kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Jama Ali Egal är den första som tar en doktorsexamen i samarbetet mellan Högskolan Dalarna och Hargesia Universitetet i Somaliland – ett samarbete som ska minska mödra- och barnadödligheten i Somaliaregionen.

I sin avhandling har hon undersökt svåra graviditetsutfall och mödradödlighet i Somaliland.

– Min doktorsexamen visar hur viktigt samarbetet med Högskolan Dalarna är. I framtiden hoppas vi kunna sprida kunskaperna vidare till flera områden. Det här är bara början på bättre hälsa för kvinnor, säger Jama Ali Egal.

Högskolan Dalarna bedriver sedan flera år tillbaka en masterutbildning för barnmorskor i Somaliaregionen. 

Samarbete som överlevt

I början av samarbetet hade Hergeisa Universitet inte någon fakultet för barnmorskor, fram till idag har de haft över 1600 barnmorskestudenter.

– Samarbetet startade 2014 och fortsätter än idag. Det rann inte ut i sanden som det brukar göra med andra projekt. Det har fungerat i längden och det är verkligen en del av institutionen idag, säger Jama Ali Egal.

Video: Hör vad utbildningen av barnmorskor i samarbete med Högskolan Dalarna betyder för kvinnor i Somaliaregionen.

Jama Ali Egal tillsammans med sina handledare som hon haft under sin doktorsavhandling. Marie Klingberg Allvin, Fatumo Osman, Jama Ali Egal och Kerstin Erlandsson. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.