Jan Forsmark i Gagnef fick harpest – var sängliggande två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Feber, hosta och orkeslöshet var några av symptomen som drabbade Jan Forsmark i Gagnef innan han till slut diagnostiserades med harpest.

Jan Forsmark i Gagnef drabbades av harpest efter ett insektsbett i mitten av juli. Några dagar senare fick han hosta och feber och var sedan sängliggande för att han inte hade någon ork.

– Jag fick rulla ur sängen, hålla sig på knä, sen ta sig till dörrposten för att kunna hålla i den. Det är jobbigt när man inte kan göra någonting, säger han.

Fick veta från bekant som också var drabbad

Och trots att Jan besökte vårdcentralen så upptäckte de inte att det var harpest.

– Det visste inte vad det kunde vara. Jag fick något mot bakterier att lägga på och det blev bättre i några dagar, sedan kom febern tillbaka, berättar han.

Sedan fick Jan veta från en granne som också haft liknande symptom att grannen hade diagnostiserats med harpest.

– Då började jag googla och alla symptom stämde ju, säger Jan.

Fyra veckor av sjukdom och smärta

Han sökte då upp vården igen för att informera om att han nog hade harpest och fick antibiotika, som fick bytas ut efter någon vecka. 

– Sedan blev det bättre, men det blev två veckor med feber och två veckor med ryggont, så det var jobbigt, berättar Jan.

I klippet ovan berättar Jan Forsmark mer om veckorna med harpest och sommaren 2019 som han inte kommer minnas som härlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Dalarna
Mer Nyheter