Jarl kan nekas ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Gagnefs kommunalråd Sofia Jarl (C) tog beslut om att kommunen skulle köpa in fastigheten Gagns Inn – ett beslut som fullmäktige och kommunstyrelsen borde ha varit delaktig i.

Det menar de revisorer som granskat kommunens ekonomi.

På torsdagen lämnades revisionsberättelsen in till Gagnefs kommun. Där slår revisorerna fast att Sofia Jarl, kommunstyrelsens ordförande, inte hade befogenhet att underteckna en avsiktsförklaring som ledde fram till att Gagnefsbostäder köpte restaurangfastigheten Gagns Inn.   

Val 2014 – Gävledala

Enligt revisorerna skulle Sofia Jarl och Gagnefsbostäder ha insett att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skulle ha varit delaktiga i beslutet.

Revisorerna rekommenderar nu kommunfullmäktige att inte bevilja Sofia Jarl ansvarsfrihet vilket skulle kunna äventyra hennes framtid som kommunalråd.

– Jag har ännu inte hunnit läsa revisionsberättelsen och kan därför inte ge någon kommentar än, säger Sofia Jarl till Gävledala på torsdagsförmiddagen.

Senare under dagen kommer hon dock att kommentera den skarpa kritiken.

– Det här är den största misstroendeförklaring som man kan få som politiker, säger Svante Hanses som är en av de revisorer som utsetts att granska kommunens ekonomi.

Det var i juni förra året som Sofia Jarl gav order till det kommunala bostadsbolaget att köpa in fastigheten. Gagns Inn, som var svårt fuktskadad, köptes in för drygt tre miljoner kronor.

Köpet gjordes med syfte att kommunen skulle kunna ta över mottagningen av ensamkommande flyktingbarn i egen regi.

Delar av oppositionen i Gagnef är mycket kritiska till köpet och i höstas krävde Bengt-Ola Ryttar (S) Sofia Jarls avgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Gävledala

Mer i ämnet