Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tvärbanan kommer koppla ihop Inlandsbanan med banorna nära kusten. Foto: Lena Samuelsson/ SVT

Inlandsbanan vill ta över avstängt spår mellan Furudal och Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad
Inlandsbanan vill ta över den avstängda järnvägen mellan Furudal och Bollnäs, en tvärbana som ska kunna koppla ihop Inlandsbanan med järnvägarna närmare kusten.

Redan idag ansvarar Inlandsbanan för järnvägen mellan Orsa och Furudal, men som det är nu blir den en återvändsgata som bara används vid enstaka tillfällen, som till exempel vid Orsayran då det brukar gå persontåg mellan orterna.

Det är dock främst godstransporter som Inlandsbanan tror ska kunna få Dala-Hälsingland-banan att blomma upp igen.

Timmer och kalk är några av de produkter som Inlandsbanan tror att det kommer finnas ett ökat transportbehov av när coronapandemin är över. Och för att möta industrins allt högre krav på minskade koldioxidutsläpp vid transporter så vill man sluta köra med diesellok och istället använda sig av tåg som drivs på vätgas.

Mer om allt detta i klippet där du får se hur igenvuxet spåret är idag och höra Inlandsbanans vd berätta mer om sina visioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer