Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Arvidsson från Stockholm var en av flera som tagit sig till covid-vaccineringen på Avesta Parken för att få först sprutan. ”Avesta kom upp som ett alternativ när jag kollade lediga tider och då tänkte jag att här finns det extra doser.” Foto: Audrey Erath/SVT

Jenny från Stockholm tog sprutan i Avesta: ”Tänkte att här finns det extra doser”

Uppdaterad
Publicerad

Minst var tionde vaccinationstid i Dalarna har bokats av personer som inte är folkbokförda i länet. Enligt vaccinsamordnare Olof Ehrs kan det fördröja vaccineringen av befolkningen i länet då antal vaccindoser inte räcker till.
– Kommer det många utomläningar hit så tar de tider och då står vi utan doser där sedan, säger han.

Alla som är bosatta i Sverige kan boka tid för covid-vaccinering på vilken vårdcentral i Sverige man själv vill.

– Vi har sett att flera från Västmanland har bokat in vaccin i Dalarna, men många i Norberg och det området har ju redan vård i Dalarna. Det tror jag är en bidragande orsak till att de bokar in sig för vaccin här, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare i Dalarna, som menar att det här i värsta fall kan fördröja Dalarnas vaccinationsprocess.

Fått Avesta som alternativ

När SVT Nyheter Dalarna besökte Avesta Parken, där vaccineringen av covid-19 sker, var det flera personer där som inte var folkbokförda i Dalarna som bokat in sig för vaccinering. Flera hade bokat in sig i just Avesta eftersom de fått upp det som ett bokningsbart alternativ när de letade lediga vaccinationstider via Doktor.se, företaget som sköter vaccineringen åt region Dalarna i bland annat Avesta.

– Jag fick upp det i appen som en förfrågan och då tänkte jag att här finns det extra doser. Och två timmar i bil kändes överkomligt i sammanhanget, säger Jenny Arvidsson från Stockholm.

Vid vaccinationsbokning i appen får patienten frågan om man vill boka i en annan region även fast doserna är avsedda för befolkningen i Dalarna. Foto: Audrey Erath /SVT

Jörgen Malmberg är projektledare för vaccinationsbokningen på Doktor.se.

– Vi kan inte neka någon som har rätt till vård. Men vi har ingenstans gått ut med att vi önskar att utomläningar bokar tid i en annan region. Det vi kan göra är att vara tydliga med att dos ett och dos två ska tas på samma ställe, sedan är det upp till medborgarna att göra ett klokt och rätt val, säger han.

Men tillägger att formuleringen i appen kan ses över.

Befolkningsunderlaget styr antal vaccindoser som ett län får. Antalet vaccinationstider styrs därefter av den aktuella tillgången på vaccin och hur många som bokar in sig.

Region Dalarna uppger att drygt 3500 personer har vaccinerat sig eller bokat vaccintid i Dalarna trots att de inte är folkbokförda i länet. Omkring 1900 personer har vaccinerat sig eller bokat tid i Avesta som inte kommer från Dalarna – de flesta av dem är 30 till 39 år. Samtidigt har cirka 1500 personer i Dalarna valt att vaccinera sig i ett annat län. Vaccinsamordnaren Olof Ehrs uppger att det oftast handlar om grannlän.

Källa: Region Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet