Minst var tionde vaccinationstid i länet har bokats av personer som inte är folkbokförda i Dalarna. Foto: TT/SVT

Vaccinturister kan försena vaccineringen – var tionde tid bokad av personer utanför Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Minst var tionde vaccinationstid i länet har bokats av personer som inte är folkbokförda i Dalarna. Något som nu riskerar försena vaccinationen, uppger Olof Ehrs,  accinsamordnare på regionen.

Alla som är bosatta i Sverige kan boka tid för covid-vaccinering på vilken vårdcentral i Sverige man själv vill, vilket redan nu gjort att minst var tionde bokning i länet bokats av personer som inte är folkbokförd i Dalarna.

Det gör att det väntas bli mer bokningar under turistsäsong när både vaccin och turister i större mängder väntas. Men nu ser man en problematik kring regionens tilldelade doser vaccin. Befolkningsunderlaget styr antal vaccindoser som ett län får. Antalet vaccinationstider styrs därefter av den aktuella tillgången på vaccin och hur många som bokar in sig.

Coronaviruset i Dalarna

Vaccinturism kan försvåra

– Vi kommer att sakna vaccin till Dalarnas befolkning om många utomlänspersoner väljer att boka in sig här. Vaccinturismen försvårar ett snabbt och välplanerat vaccinationsarbete i Sverige, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare.

Vaccinleveranser måste regleras

Tidigare under våren berättade chefläkare Roger Larsson att han inte trodde att vaccinturismen skulle påverka vaccinationen av dalabefolkningen avsevärt.

– Det är klart, skulle det vara en vårdcentral som råkar ha många patienter som är listade någon annanstans så blir det en missmatch av antalet doser som de fått och hur många de behöver, så det får vi ju justera över tid. Om det blir en större mängd utomlänsvaccinationer så räknar jag med att vaccinleveranserna regleras, berättade han då.

Bekräftas av regionsstyrelsens ordförande

Under torsdagseftermiddagen väljer också regionstyrelsens ordförande Ulf Berg att kommentera förseningen.

– Nu tvingas vi skjuta på starten för 18 plus. Vi följer utvecklingen dag för dag, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet