• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vården laddar för högt tryck i sommar. Hör mer i klippet om hur det kommer att fungera att boka vaccination som besökare i länet. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Besökare får boka vaccination i Dalarna – ”Blir det många så räknar jag med att leveranserna regleras”

Publicerad

Alla som är bosatta i Sverige kan boka tid för covid-vaccinering på vilken vårdcentral man själv vill. Det gör att det väntas bli mer vaccinationer bokade i bland annat Dalarna under turistsäsong när både vaccin och turister i större mängder väntas hit.

För Dalarnas vårdcentraler ser det ut att bli en intensiv sommar med vaccinationer mot covid-19 när vaccin i större mängd väntas runt den första maj. Men redan nu väntar man på regionen en ökad efterfrågan på vaccin från personer som är skrivna i ett annat län. Hittills har vaccinationen varit öppen för de allra äldsta och därför har man ännu inte sett någon större efterfrågan på vaccin från tillresta personer i Dalarna.

– Vi börjar nu med webb-bokningar för personer som är 70-74, så det har redan börjat, men vi har inte sett hur stor efterfrågan är ännu, säger chefläkare Roger Larsson.

Han tror dock inte att det kommer bli några större mängder turister som kommer vaccinera sig i Dalarna och säger att om någon vårdcentral ser en stor efterfrågan från besökare så får man reglera det inom regionen. 

– Det är klart, skulle det vara en vårdcentral som råkar ha många patienter som är listade någon annanstans så blir det en missmatch av antalet doser som de fått och hur många de behöver, så det får vi ju justera över tid. Om det blir en större mängd utomlänsvaccinationer så räknar jag med att vaccinleveranserna regleras, säger han.

Förstärker organisationen

Roger Larsson berättar också att mycket av vårdcentralernas verksamhet redan nu handlar om den pågående vaccinationskampanjen. På vårdcentralen i Mora är det till exempel redan nu ett 60-tal personer som är engagerade i vaccinationerna. Till det som ligger framför är det också många tidigare vårdanställda som anmält intresse att hjälpa till vilket behövs då ordinarie personal också behöver semester, eftersom det är framåt sommaren som mest vaccin väntas till länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet