Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tegnell om vaccinresenärerna: ”Regionerna får ingen kompensation” Foto: Lars Schröder/Fredrik Sandberg/TT

Tegnell om vaccinresenärer: ”Regionerna får ingen kompensation”

Publicerad

1 600 doser covidvaccin har getts till personer som inte är folkbokförda i Sörmland, det var P4 Sörmland först med att berätta. Region Sörmland har efterfrågat fler vaccindoser som kompensation. Men det är inget Folkhälsomyndigheten kan hjälpa till med, svarar statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Det får regionerna komma överens om tillsammans, säger han.

Enligt regionen har de flesta av de 1 600 doserna getts till personer som till exempel bor i Sörmland fast är folkbokförda på annat håll, eller jobbar på till exempel ett sjukhus i länet. Men det förekommer också fall där personer från närliggande regioner rest hit enkom för att få vaccin snabbare än i hemregionen.

En begränsning

Enligt svensk lag ska det vara tillåtet att söka vård i hela landet, inte bara där man bor. Därför kan inte regionerna stoppa vaccinresenärerna helt. Däremot kommer Region Sörmland nu att begränsa tillgången på tider för dem.

– Från och med i dag blir det inte tillåtet för dem att boka vaccination på vårdcentralerna, utan de får bara på våra externa vaccinationscentraler. Men vi vill uppmana alla att i första hand boka i sin egen region om det inte finns särskilda skäl att boka här, säger Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland.

Vill ha kompensation

Region Sörmland har också bett Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner att få kompensation för dessa doser. Men från Folkhälsomyndigheten kommer ingen ersättning, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

I klippet ovan berättar Anders Tegnell vad som skulle kunna minska problemet med vaccinresenärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet