Frågor på det personliga planet, till exempel om man bör vaccinera sig om man har en viss sjukdom eller använder en viss medicin, ska alltid ställas direkt till läkaren eller vårdcentralen.
Ställ dina frågor om coronavaccinet till smittskyddsläkaren
Chatten är avslutad – läs svaren här nedan
Det har varit ett mycket stort intresse för att ställa frågor till biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund, jag räknar ihop det till omkring 200 inlägg.
Bara en liten andel av dessa hanns med, men många fler svar kan du få på 1177.se som har en specialsida om vaccinet och genom att prata med din läkare eller vårdcentral.
Vissa frågor kommer vi även att ta med oss till vårdpersonal och politiker i vår framtida rapportering.
Vi har fäst de besvarade frågorna högst upp i chatten tillsammans med tidigare frågor och svar från smittskyddsläkaren Anders Lindblom.
Några av er har frågat om hur många som har vaccinerats, där kan vi hänvisa till SVT:s sammanställning som åtminstone visar hur många doser som har levererats till länet, och hur Dalarna står sig i jämförelse med andra regioner.
Vi tackar för alla frågor den här gången och återkommer troligtvis med fler frågetillfällen framöver under pandemin.
Mängder av frågor om vaccin – så svarar smittskyddsläkaren
Vaccinationerna mot covid-19 är i gång sedan några veckor. Men fortfarande har många frågor om vaccineringen, vilket inte minst märks i den chatt där biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund och vaccinsamordnare Olof Ehrs svarar på frågor. Vi har också träffat smittskyddsläkare Anders Lindblom för att få svar på några av de frågor ni ställt.
Heiki Kivimäki undrar: ”Jag har haft Corona, ska jag vaccinera mig?”
Hej Heiki!
Vi bedömer i nuläget att man har skydd mot ny covidinfektion i ca 6 månader efter att man har haft covid-19, men vi vet inte helt säkert. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla över 18 år vaccinerar sig.
Lilette • Vart vänder jag mig när jag får allvarliga biverkningar efter vaccineringen? Vem tar ansvaret för det? Mycket viktigt att få veta!
Hej Lilette!
Om du får besvär som inte är lindriga och går över inom någon-några dagar, ska du vända dig till det ställe där du vaccinerade dig (eller till din vårdcentral). Där görs en anmälan till Läkemedelsverket som samlar alla biverkningsrapporter. Om Läkemedelsverket bedömer att det rör sig om en biverkning kan man ansöka om ersättning. Ersättning sker via läkemedelsförsäkring. Om ett covid-vaccin inte har läkemedelsförsäkring än, har svenska staten bestämt att de kommer att stå för kostnaden om människor skadas av vaccinet.
Kane Andersson • Man ska få två doser av vaccinet och det finns olika tillverkare. Måste man få vaccin från samma tillverkare båda gångerna? T ex från Moderna båda gångerna.
Hej Kane!
Det korta svaret är ja, man bör få samma vaccin båda gångerna.
Johan • Hej, måste man ta vaccinet om man vill åka utomlands ?
Hej Johan!
Ännu finns inga sådana bestämmelser i Sverige och inte i andra länder heller vad jag vet, men det kan hända att olika länder beslutar sig för det framöver.
Eva K • Vad händer när verkan av vaccinet gått ur efter ca 8 mån. Ny vaccinering?
Hej Eva!
Man vet ännu inte hur länge vaccineffekten håller i sig. Det kan absolut bli aktuellt att man behöver vaccinera sig igen, kanske som när det gäller influensa, en gång per år, men det vet vi alltså inte än.
Jocke • Kommer du att ta vaccin?
Hej Jocke!
Ja, absolut, när det blir min tur.
Lasse • Får/Ska gravida vaccinera sig, med nya vaccinet, mot covid-19?
Hej Lasse!
Nej, än så länge rekommenderar man att gravida inte ska vaccinera sig.
Rose-Marie • Varför kan inte tandvården hjälpa till med vaccination,det måste ju gå fortare och dom kan ju allt om att ge sprutor.
Hej Rose-Marie!
När mer vaccin kommer och allt fler börjar vaccineras kommer Regionen att ta hjälp av olika aktörer i vaccinationsarbetet.