Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sörbobon Joakim Forsman om hur det är för honom att restriktionerna hävs – och följ med SVT:s reporter ut i skogen i Smedjebacken. Foto: Audrey Erath/SVT

Joakim i Sörbo om att restriktionerna för svinpest hävs: ”Jätteskönt”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade Jordbruksverket att restriktionerna för svinpesten hävs i de tidigare smittade zonerna i Dalarna: Avesta och Smedjebacken.

– Det är jätteskönt för då kan man gå ut i skogen igen, säger Joakim Forsman som bor i Sörbo i Smedjebackens kommun.

Även zonerna utanför länets gränser: Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås och Sala hävs. Den smittade zonen minskas dessutom till att bara omfatta Norberg och Fagersta.

Inte kunnat avverka skog

Joakim Forsman i Sörbo, äger cirka 40 hektar skog och 10 hektar åkermark. Han har påverkats under hösten av svinpesten, bland annat har han inte kunnat avverka den skog han äger.

– Så fort det blev snö, så har man tänkt på skoteråkning, och att grilla och pimpla, men det har ju inte funkat under hösten. Det är jätteskönt att det går nu igen, säger Joakim Forsman.

I klippet: Hör vad som blivit mest lidande för Sörbobon Joakim, och vad han ska göra nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.