Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Johan Daniels tips till unga bönder som går i tankar att ta över en gård. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Johan tog över föräldrarnas bondgård i Orsa: ”Man måste gilla ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Ett spännande jobb men det gäller att vara intresserad av ekonomi och företagande för att det ska gå ihop. Så beskriver Johan Daniels livet som lantbrukare. För fem år sedan köpte han sina föräldrars lantbruk i Hansjö utanför Orsa.

– Det här är den roligaste formen av företagande och ger stimulans, om man hamnar i rätt snurr. Det är en kul verksamhet, säger Johan Daniels.

De allra flesta unga lantbrukare, 94 procent, vill ta över en gård i framtiden. Men det finns många hinder på vägen. Det visar en ny rapport från LRF.

Johan menar att det krävs betydligt mer än ett djurintresse för att klara att driva ett lantbruk.

– Det räcker inte att vilja jobba med djur, man måste gilla ekonomi också, säger han.

Vad tror du om din framtid?

– Den tror jag ser ljus ut. Så länge det finns en marknad för produkterna så tror jag att det går bra.

Följ med till ladugården där en av Johans 100 kor blir mjölkad i en robot – och hör hans tips till bönder som är i startgroparna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.