Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Sörensdotter såg den allvarliga olyckan vid Högsfjällhotellet när den just inträffat. Redan när hon var 10 år gammal krävde hon gång- och cykelbanor i turistområdet. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Johanna har kämpat förgäves för gångbanor längs fjällvägen i Sälen – i 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter ännu en allvarlig olycka där en fotgängare blivit påkörd på fjällvägen i Sälen, väcks återigen frågan om att det borde finnas gång- och cykelväg längs riksvägen där.

– Det händer ju ingenting, säger Johanna Sörensdotter som vädjade om bättre säkerhet på vägen i Sälenområdet för över 30 år sen.

Fotgängaren som skadades svårt vid Högfjället förra helgen, gick längs med riksvägen över Sälenfjällen – en väg som helt saknar gång- och cykelvägar.

Krävde gångbana när hon var tio år

Nu har en stor lokal debatt återigen startat om hur oskyddade cykel- och gångtrafikanter är på den hårt trafikerade turistvägen där det har inträffat flera dödsolyckor med fotgängare inblandade.

– Det är ju en självklarhet att det borde finnas gångbanor där. Jag skrev insändare om det här när jag var bara tio år gammal, säger Johanna Sörensdotter som själv blev vittne till helgens olycka strax efter att den hänt.

Krävs klartecken från politiker

Det finns i dag inga konkreta planer på att bygga gång- och cykelbana längs fjällvägen i Sälen. Om det ska bli ett bygge så måste ett sådant projekt först ingå i länsplanen för alla satsningar på vägar i Dalarna som sedan beslutas av politikerna i Region Dalarna.

Katarina Wollfram vid Trafikverket uppmanar alla som har synpunkter i sådana här frågor att i första hand kontakta Trafikverkets kundservice.

– Men när det gäller gång- eller cykelbanor så måste också politikerna ute i regionerna tycka till och mena att det är angeläget med ett bygge, säger Katarina Wollfram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.