Det är aldrig tillåtet att med hänvisning till meddelarfriheten lämna ut hemliga handlingar. Foto: Naina Helén Jåma/ TT, SVT

Journalanteckningar har läckt på sociala medier: ”Någon med vansinnigt dåligt omdöme”

Uppdaterad
Publicerad

Någon har tagit ett foto på en dataskärm som visar journalanteckningar. Fotot har sedan publicerats på sociala medier trots att vårdpersonal har tystnadsplikt och patientsekretess gäller för alla som jobbar inom vården.

Trots att tystnadsplikt och patientsekretess gäller för alla som jobbar inom hälso- och sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedel har en person tagit ett foto på en dataskärm som visar journalanteckningar. 

–Alla som jobbar här känner väl till sekretessen, att ens komma på idén har jag aldrig hört talas om tidigare. Detta är exceptionellt illa, säger Lena Jönsson, regionjurist på Region Dalarna.

Meddelarfrihet

Det är aldrig tillåtet att med hänvisning till meddelarfriheten lämna ut hemliga handlingar eller att bryta patientsekretessen. Region Dalarna har upprättat en anmälan gällande en personuppgiftincident till Datainspektionen.

– Vi ser allvarligt på händelsen då vi värnar om patientsekretessen. Ärendet utreds fortfarande men det vi vet är att det inte handlar om brister i våra IT-system, utan sannolikt om brister i handhavandet, säger Lena Jönsson, regionjurist vid Region Dalarna.

Vem personen är vet man inte i dagläget. Men det är sannolikt att det är någon med tillgång till en dator eller en obehörig som tagit chansen när någon i personalen slarvat.

– Det är någon med vansinnigt dåligt omdöme, säger Lena Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.