Gunnar Nygren tror på ett trendbrott för den nedåtgående lokaljournalistiken.

Journalistprofessorn: ”Något är på väg att hända med lokaljournalistiken”

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna påstås ha svenskt rekord i antalet nedlagda lokalredaktioner. Men kanske är trenden på väg att vända. Avesta Tidning och Siljan News anställer nu fler journalister och utökar den lokala bevakningen.

Tidningsdöden och nedläggningar av lokalredaktioner har länge varit aktuella i länet.  Enligt en kartläggning som gjorts av tidningen Journalisten har Dalarna till och med svenskt rekord i nedläggningar.

Bara under 2010-talet har fler än 20 redaktioner lagts ner här och antalet journalister på plats ute i kommunerna har minskat drastiskt. I Älvdalen, Smedjebacken, Säter och Rättvik finns idag inga redaktioner eller journalister stationerade, enligt tidningen.

Trendbrott

Men kanske kan vi nu se ett trendbrott. Efter att Bonnier News köpt Mittmedia bryts nu Avesta tidning ut och bemanningen ökar från två till sex tjänster i kommunen. Gabriel Ehrling Perers utsågs i veckan till ny chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen.

– Jag tror att det händer något nu. Man har insett att lokaltidningen finns för att människor vill ha lokala nyheter. Efter år av centralisering och allt tunnare tidningar och färre prenumeranter har man nu kommit till den punkt där man måste välja vad man står för, säger Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola.

Politiskt intresse

Det finns alltså ett kommersiellt intresse i att satsa på lokaljournalistik, att bevaka det lokala brett och inte enbart genom brottsnotiser. Men det finns numera även ett politiskt intresse. Det visar sig bland annat genom de riktade presstöd som från och med i år delas ut av presstödsnämnden för att stärka lokal journalistik.

Siljan News ett av de medieföretag som i somras beviljades 1,8 miljoner som bland annat kommer att användas till att anställa ytterligare två journalister och utöka bevakningsområdet till Gagnefs kommun.

Ingen enkel resa

Men man kan inte förvänta sig en enkel resa framåt för lokaljournalistiken om man får tro Gunnar Nygren, det finns fortfarande saker att lösa på vägen.

– Annonsintäkterna fortsätter att dala och det kommer att ställa högre krav på hur man prioriterar och mediestödsnämnden varnade just för att det fattas ett antal 100 miljoner om man vill upprätthålla dagens nivå på driftstöd och distributionsstöd, säger Gunnar Nygren om lokaljournalistikens utmaningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.