Julhandeln väntas slå nya rekord – ”Det är svårt att dra ner”

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att åter igen kunna fira jul tillsammans med släkt och vänner innebär fler julklappar och större julbord. Därför förväntas julhandeln slå nya rekord enligt en prognos från HUI. SVT har träffat folk som julhandlar i Borlänge.

I årets julhandelsprognos från undersökningsföretaget HUI, som ägs av Svensk handel, spås svenskarna slå på stort och ta igen från förra årets mindre firanden.

När SVT Nyheter Dalarna träffar folk ute i julhandeln i Borlänge är det flera som tycker det är svårt att köpa mindre till jul.

– Det är svårt att dra ner när man själv vet att man kommer få julklappar. Då vill man också ge och så drar det iväg, säger Jörgen Brunk.

87 miljarder

Enligt prognosen kommer vi julhandla för nästan 87 miljarder, vilket motsvarar cirka 8 300 kronor per person. Förra året uppgick julhandeln till 86,7 miljarder kronor. I julhandel räknas hela försäljningen i december inom dagligvaruhandeln och sällanköpshandeln in.

– Jag hoppas att folk köper färre saker men med bättre kvalitet så att det håller längre, säger Karin Hagström.

”Hemskt att rekord ska slås”

E-handeln ser ut att vara fortsatt omfattande men i år förväntas vi göra fler köp i butik jämfört med i fjol.

– Varje år ska nytt rekord slås, det är hemskt egentligen, säger Inger Rasmusson.

– Jag deltar inte i handlandet, jag handlar bara mat, säger Lola Ekström.

Det som talar emot ett nytt rekord, enligt prognosen, är att pandemin fortfarande pågår vilket kan påverka bland annat nya restriktioner och logistikproblem som gör att man väntar med inköp.

Hur tänker du kring julhandel i år?

Pinnat inlägg

Dela med dig av dina tankar kring julhandel. Hur har du planerat dina inköp? Köper du julklappar eller gör du på något annat sätt? Berätta här och tipsa andra!

Maria • I min familj köper vi julklappar till barnen, dvs tills det år man fyller 20. Inget till vuxna. Maten delar vi upp mellan dom som ses och firar, dvs knytis. Jag och min man firar själva sen 6 år, självvalt och mycket lugnt och skönt. Lite god mat och en promenad, tv och julmusik. Ibland en liten klapp mellan oss men oftast köper vi nåt till hemmet som vi behöver. God jul till er alla.

anna • Jag tycker gåvor är fint, och traditionen men julkappar något trevligt. Jag konsumerar generellt väldigt lite saker under ett år, men att ge och få och den symbolik som ligger i gåvor till någon man bryr sig om, det tycker jag kan prioriteras något om man vill. Det behöver inte vara dyrt, det behöver inte vara ett måste, men det är inte heller fult eller fel, för de som vill. Ibland köper jag något litet, ofta second hand, ibland gör jag något, pyssel eller mat/godis mm, ibland tar jag saker jag har och tänker jag inte behöver men som skulle uppskattas av den andre bättre, eller tjänster eller upplevelser.
Jag tror också att julklappar ibland kan ha en liten fördelande roll i familjer där folk har olika resurser. Man kan ge utan att det blir lika mycket stigma som annars.

Sjöman • När jag jobbade till sjöss för ett antal år sedan så fick man julklappar från Sjömanskyrkan. Det kunde vara precis vad som helst i paketen + ett handskrivet kort med julhälsning. Någon fick en limpa cigaretter, en annan raggsockor, vantar, stickad slips (oumbärligt till sjöss!), fotoram, karameller, julpynt, skruvmejslar, ja allt möjligt. Det var roligt och ibland bytte man julklapp med varandra. Jag fick ett år en mycket ovanlig julklapp i ett mycket stort paket: sömnadsbeskrivning och material till en luftballong. Jag har kvar julklappen och tänkte sätta igång med att sy ballongen när jag blir pensionär snart. Den kan vara bra att ha med tanke på alla översvämningar och klimatförändringar. Tänk att segla iväg med en egen handsydd luftballong! Sedan, om vi låg i hamn så köpte vi en liten sak i julklapp som vi sedan delade ut till varandra. Jag fick på så sätt en porslinspingvin av en maskinchef och en matros fick ett par spexiga kalsonger med julrenar på, som jag köpt. Särskilt en julafton i Kanada minns jag, vi låg i hamn i Three Rivers och vi tog oss för att åka kälke i en enorm kälkbacke. Sällan hade vi haft så roligt som då, och sedan ombord julmat. julgrogg och julklapparna enl. ovan. Vi hade också tävlingar om vem som hade stolligaste frisyr och klädsel till julmiddagen. Priset till vinnaren: en flaska whisky från slabben. Vi spelade spel, spelade kort, läste brev hemifrån och skrev våra egna julhälsningar. Vi hade också fått svenska tidningar från Sjömanskyrkan, att de var några veckor gamla gjorde inget. Är man långt borta betyder detta mycket, men nu hemmavid betyder julklappar ingenting, det är bara köphets och har noll innebörd. Det finns ingen riktig känsla i sådant.

stefan • Vi är ibland 20 personer på jul (utan pandemi) Den äldste köper en julklapp till näst i åldersordning. Alla får ett paket. Det roliga är att ta hjälp av varandra för at komma på något som mottagaren skulle vilja ha. OCH skriva rim.
Ett år slog alla in var sin lånebok som "gavs" i åldersordning. En bra bok fick jag läsa, och sedan lämna tillbaka till biblan.

Johanna • Jag och min sambo gör paket till hela familjen med egenkokad marmelad eller sylt och hemmabakade kakor. Vi tycker om att ge gåvor men vi vill varken få eller ge prylar då de oftast glöms bort i något skåp. Vi säger också till hela familjen att om de vill ge julklappar så vill vi helst ha förbrukningsvaror som kaffe, marmelad eller liknande. God jul på er allesammans!

Sofia • Jag köper endast julklappar till min man, min mamma och min morfar. Köper inget dyrt utan något som visar omtanke.

Nisse • Jag har varit ut och fiskat mig en julgädda,det räcker gott för mig. Julen är räddad!

Theresia Öijar • Har verkligen dragit ner på konsumtionen inför jul...absolut en julklapp till barn och barnbarn...men med betoning på EN...frågar man kidsen vad de fick i julklapp förra året så minns de sällan det...Köper något de verkligen önskar sig...inom rimliga gränser...

Björn Petersson • Vi slutade med julklappar i vår familj för snart tjugo år sedan. Skönt! Ingen abstinens - tvärtom. Nu kommer första barnbarnet och ny släkt. Kampen fortsätter!

Mia • Det var länge sedan vi slutade med julklappar. Jag är av den bestämda uppfattningen att julen skall vara fridfull och mysig. Vi unnar oss god mat och godis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.