Jennie-Lee Burmansson på väg över ett hinder i de blivande JVM-banorna i Kläppen. Foto: Daniel Bernstål

Junior-VM i snowboard och freeskiing till Kläppen

Uppdaterad
Publicerad

Sälens IF kommer tillsammans med Kläppen Ski Resort att stå som arrangörer för juniorvärldsmästerskapet i snowboard och freeskiing i april 2019.

Grenarna som det ska tävlas i är big air och slopestyle (se faktarutan), och Kläppens sportchef Fredrik Stenmalm ser positivt på chanserna till ett riktigt bra hemmamästerskap.

– Jag tror att vi har goda chanser att knipa någon medalj på hemmaplan. Det finns även åkare från Dalarna som kan vara med och slåss i toppen, men eftersom truppen inte är spikad än är det svårt peka ut några favoritnamn, förklarar Stenmalm.

Tyvärr verkar Dalarnas stora stjärna Jennie-Lee Burmansson, 16 år, få betrakta mästerskapet från läktarplats. Hon slet av korsbandet under ett träningsåk inför världscupen i Nya Zeeland i september.

”Åkarna gillar vår park”

Arrangemanget som avgörs den 7-13 april blir Sveriges allra första mästerskap i freeskiing och snowboardåkning. Stenmalm tror att parken, som tävlingsarenan med hoppen kallas, har bidragit till valet av tävlingsort.

– Åkarna gillar vår park, det är en bra arena som fungerar som nationalarena här i Sverige. Vi har också arrangerat stora SM tillsammans med Sälens IF och gjort det bra, säger Fredrik Stenmalm.

Tävlingsgrenarna: Big air och slopestyle

Big air: Ett enda stort hopp där det gäller att göra ett så avancerat och felfritt trick som möjligt.

Slopestyle: En lång backe med många hopp, boxar och rails som åkaren kan använda för att göra flera trick längs banans gång.

Båda grenarna arrangeras för både snowboardåkarna och skidåkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.