Ulf Berg (M). Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Juristerna ger regionen grönt ljus att säga nej till ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarnas jurister har kommit med ett första utkast på den rättsliga bedömningen bakom regionens önskan att införa vaccinkrav vid nyanställningar.

– Det är en bekräftelse på det vi trott. När vi ska anställa personal går det bra att ställa frågan. Man behöver inte svara men vi behöver heller inte anställa, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).

Frågan är inte helt utredd av juristerna ännu men allt pekar på att också den slutgiltiga rapporten ger grönt ljus åt regionen att göra vaccinfrågan till en avgörande del vid en anställningsintervju, vilket DT var först att berätta.

– Vår vilja att sätta patientsäkerheten främst ser det ut som att vi har ett lagstöd för, säger regionrådet Ulf Berg (M).

Coronaviruset i Dalarna

Nu är förhoppningen att rapporten ska bli färdig så att fackliga förhandlingar kan inledas i nästa vecka.

Juristerna har också tittat på om det går att fråga redan anställd personal huruvida de är vaccinerade eller ej och vid behov förflytta ovaccinerad personal till arbetsuppgifter där de inte riskerar att smitta andra.

– Och det har de kommit fram till att vi kan. Det här handlar absolut inte om någon tvångsvaccinering men vill man inte ta sprutan kan man behöva finna sig i en förflyttning eller att man inte får jobbet man sökt, säger Ulf Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet