Juristpar våldtog anställd – nu skärper hovrätten straffen

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för det juristpar i Dalarna som våldtagit en anställd under en utbildningshelg i januari i år.

Anställda vittnar om en alkoholindränkt företagskultur där paret ofta ledde in samtalen på sex. En anställd fick vid ett tillfälle välja att dricka från ett av tre glas. Ett glas innehöll portvin och på det glaset placerade den nu dömde mannen en dollarbunt motsvarande 11 000 kronor. Ett annat glas innehöll tequila och under det låg ett vitt kuvert som visade sig innehålla en löneökning på 40 000 kronor. Det tredje glaset, som den anställde valde, innehöll vatten.

Vid ett annat tillfälle ska kvinnan i paret ha visat underlivet för en nyanställd i samband med en dryckeslek.

Våldtäkt på konferensanläggning

En kvinna var ny på jobbet när hon genomgick en internutbildning på en konferensanläggning i Dalarna. Efter en sen middag där det ska ha förbeställts sju-åtta enheter alkohol till varje person ska den nyanställda varit så berusad att hon behövde hjälp för att kunna hålla balansen.

Under förevändningen att de skulle ha ett möte avlägsnade sig juristparet och tog med sig den nyanställda kvinnan till sitt rum där de utförde oralsex på henne. Enligt hovrätten befann sig den nyanställda då på grund av sin berusning i en särskilt utsatt situation och har därmed inte deltagit frivilligt i den sexuella handlingen.

Skärper straffet

Tingsrätten i Falun dömde paret för bland annat oaktsam våldtäkt till ett år och fem månaders fängelse men hovrätten gör bedömningen att våldtäkten inte var oaktsam och skärper straffen. Kvinnan döms till tre år och sex månandes fängelse och mannen till tre år och nio månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer