Kalles Jul tycks inte ha samma dragningskraft längre. Enligt SOS tar sig allt fler tid att ringa larmsamtal under den timme som programmet tar. Foto: Pontus Lundahl,TT

Kalle Anka-effekten avtar – fler ringer 112 under julprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

”Kalle Ankas jul” som sänds i SVT på julafton har alltid haft effekten att SOS Alarm får färre larm under programtiden. Men, trenden är nu att effekten tycks avta av oklara skäl.

Bland SOS-operatörer kallas det välkända fenomenet för ”Kalle Anka-effekten”.

– Jag tror att det handlar om att människor planerar sitt julfirande utifrån programmet. Man ”gör saker” före eller efter, men under Kalle så sitter man still i soffan och då sker inga olyckor. Man lagar inte mat och sätter i halsen och man biter ihop och väntar med att ringa tills programmet är över om man har diffusa smärtor, säger Cornelia Andersson, operatör på SOS Alarm i Falun.

Lika många tittare

För fem år sedan minskade larmen till SOS Alarm med 26 procent mellan klockan 15 och 16 på julafton. Men trenden är att effekten är i avtagande. Förra året var det bara 9 procent färre larm. Varför det är så, trots att tittarsiffrorna för programmet står sig, spekulerar nu bolaget om:

– Kanske är stunden med Kalle inte lika helig längre. Den som har magsmärtor biter kanske inte ihop till klockan 16, utan går och ringer 112. Det är i så fall positivt ur vår synvinkel, självklart ska man ringa om man själv eller någon i ens närhet behöver akut hjälp, säger säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

Hjärtinfarkter ökar

Rent generellt är det många som ringer under julhelgen och operatören Cornelia Andersson menar att just på julafton och juldagen ökar larmen om hjärtinfarkter.

– Jag tror att det handlar mycket om äldre människor som normalt sett mest sitter hemma och inte är i bra skick och nu släpas runt av sina släktingar.

Hon avslutar med några goda råd för en lugn julhelg:

– Min uppmaning är att vara rädd om de äldre. Se dessutom till att åka dit ni ska i god tid så undviker vi trafikolyckor, och försök hålla koll på var du befinner dig om olyckan är framme. Det skulle underlätta vårt arbete.

Kalle Anka-effekten på nödsamtal till 112

2013: 26 procent

2014: 20 procent

2015: 16 procent

2016: 11 procent

2017: 9 procent

*Minskat antal 112-anrop mellan klockan 15 och 16 jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter. 

Källa: SOS Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.