Foto: Pontus Lundahl/TT / Bilden är ett montage.

Dela med dig och läs om erfarenheter av amning i SVT Dalarnas chatt

Publicerad

Amning under barnets första månader blir mindre vanligt, visar färsk statistik. Vi har efterlyst din upplevelse om hur amningen har fungerat. Det har kommit in flera olika berättelser – och fortsätt gärna dela med dig i vår chatt.

En del har haft problem med amningen. Bland annat skriver avsändaren ”Lina”: ”Ammade i ca 4 månader med båda barnen. Jag hade dock för stark utdrivning så båda barnen satte i halsen hela tiden under amningen. Detta resulterade i att barnen ammade i ca 1-2 minuter max, sedan gav de upp eftersom de hela tiden fick avbryta och hosta.”

Avsändaren ”Maria” upplevde att det fungerade bra med sitt första barn, sedan ska det ha gått sämre: ”Tyvärr funkade inte amningen lika bra med mitt andra barn utan där fick jag motvilligt lägga ned efter 2-3 månader pga brist på bröstmjölk. Detta är något jag fortfarande är ledsen inombords för. Kände mig som världens sämsta mamma :(”.

”Lita på era kroppar och njut”

Men det kommer också in mer positiva upplevelser: ”Jag njöt av att amma och fascinerades av det fantastiska sätt som naturen är skapad. Alltid färsk ren mat till mitt barn, närsomhelst på dygnet utan att göra något annat än att lyfta på tröjan. Lita på era kroppar och njut, besvären är tillfälliga, ta dig över dom och ha härliga stunder med din baby, precis när ni behöver och vill ha en gosestund.”, skriver Karin Oker-Blom.

SVT rapporterade · Hur var amningen för dig?

Välkommen till vår chatt om amning. Vi är nyfikna på hur ni upplevde amningen! Bra? Dåligt? Har ni några tips till andra mammor som har det tufft?
06.55
Jag har två barn. Ammade 11 mån med första och 25 mån med andra. En underbar tid, bästa upplevelsen i mitt liv. Jag önskar fler kvinnor kunde få den chansen. Orsakerna att det inte går för alla är många men de fall där kvinnor är rädda, inte vill eller känner att de har tid så måste vi göra något nationellt nu. Detta är jätteviktigt! Ammning är inte bara mat, det är så mycket met, för både barn och mamma.
07.27
Ammade 14 månader med första barnet och ammar fortfarande andra barnet som är 17 månader. Problemet nu är hur jag ska kunna sluta då hon är helt galen i tutten. Med första barnet startade amningen lätt. Fick bra hjälp på BB då vi låg där i fem dagar. Med andra tog det dock en månad innan amningen slutade vara en plåga.
09.01
Första barnet (2003) ammade jag 100% i 5 månader. Fick kämpa för att hålla tillräcklig produktion. Jag upptäckte att om jag drack 3L vätska per dag så funkade det bra. Vid 5-6 månader började jag sakta att introducera annan mat varefter mjölkproduktionen snabbt klingade av. Vid 8 månader var produktionen mjölk så dålig att pojken min var helt hysterisk vi bröstet. Detta blev slutet av amningen. Barn nummer två (2014) helammade jag också 5 månader. Lika mycket kämpande denna gång för att få tillräckligt med mjölk. Amningen tog helt slut vid 7 månaders ålder. Med barn nummer två hade jag dessutom flera mjölkstockningar. Jag var så lättad när jag inte behövde amma barn nummer två längre. Det är inte alltid enkelt att amma!
09.01
Jag både ammade och gav ersättning. Det jag upplevde var att jag bara blev till frågad om jag ville amma eller inte. När jag sa att jag ville amma så var det bra med det! Min önskan är att man belyser problemet med att det kanske inte fungerar fullt ut och vad man har för alternativ. Min värld fullkomligt rasade när jag var på en veckas kontrollen och hon inte fick tillräckligt med mat. Jag har aldrig i hela mitt liv känner mig som en så dålig människa. Jag ville ju att det skulle fungera. Där tror jag många ger upp. Jag fick hyra en elektrisk pump och det kom i gång lite granna. Men jag fick ju lov att ge ersättning också.
09.01
Ammade mina 3 barn helt till 6 mån ålder , delvis till 8 mån-1 år . Kämpade på med hjälp av pump för att barnet inte behövde kämpa så mycket och jag hade ont i vårtorna. Jag såg inte det som ett stort problem.
09.26
Med mitt första barn SKULLE jag amma. För det var så det skulle vara. En skulle amma. Oavsett. Till varje pris. Låg på BB fem dagar då han föddes 36+3. Frågade flera gånger om allt såg bra ut och fick bekräftat att så var fallet. Dock på tredje dagen upptäcks att min son tappat alldeles för mycket i vikt. Han måltidsvägs och det visar sig att han inte får i sig ett gram. Marken rämnar under mina fötter. Jag sliter för att få amningen att funka. Sliter så hårt att jag till slut inte kan sova. Tappar synen och brakar in i väggen. Var sjukskriven i ett halvår. Men jag lyckades att helamma i ett halvår och sedan successivt introducera mat för att sedan helt sluta amma vid tio månaders ålder. För det var ju AMMA en SKULLE göra.
10.00
Ammar fortfarande min treåring. Första veckorna var det tungt med såriga bröstvårtor men så fort vi fick in snitsen så gick det jättebra. Har alltid haft mycket mjölk och har fortfarande. Jag tror det mesta sitter i huvudet och har läst att de allra flesta kvinnor kan amma, bara för några få procent är det fysiskt omöjligt. Vi behöver prata mer om amning och göra det mer accepterat i samhället, och inte bara upp till 6 månaders ålder. I många delar av världen ammas barn till 5-7års ålder. Jag hade aldrig trott att jag skulle amma såhär länge men är glad att vi fortsatt! Underlättar så under t.ex. förkylning när barnet inte är sugen på mat, amma funkar alltid.
11.26
Jag njöt av att amma och fascinerades av det fantastiska sätt som naturen är skapad. Alltid färsk ren mat till mitt barn, närsomhelst på dygnet utan att göra något annat än att lyfta på tröjan. Dessutom med ett perfekt näringsinnehåll, både mat och vätska i rätta mängder inklusive skydd mot infektioner. Dessutom skötte amningen återställandet av min kropp, drog samman livmodern bl a, och återställde hela min kropp. Visst fanns det problem ibland med ömma bröst, såriga bröstvårtor och huvudvärk pga vätskebrist mm, men att jag har en härlig kropp att förundras över. Och jag sluppit oroa mig vad mitt barn får i sig, fixa flaskor och temperaturen, diarréer, magknip, läkarbesök etc med allt vad det innebär av tid och ork.
Lita på era kroppar och njut, besvären är tillfälliga, ta dig över dom och ha härliga stunder med din baby, precis när ni behöver och vill ha en gosestund.
Karin
11.26
Ammar min snart treåring mornar och kvällar fortfarande, det blir som en mysig stund av närhet och jag känner ingen panik över att sluta, det har fungerat bra men visst är det ett jobb! Man blir lite tröttare, samtidigt som det är smidigt att alltid ha maten med sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer