Foto: Pontus Lundahl/TT / Bilden är ett montage.

Dela med dig och läs om erfarenheter av amning i SVT Dalarnas chatt

Uppdaterad
Publicerad

Amning under barnets första månader blir mindre vanligt, visar färsk statistik. Vi har efterlyst din upplevelse om hur amningen har fungerat. Det har kommit in flera olika berättelser – och fortsätt gärna dela med dig i vår chatt.

En del har haft problem med amningen. Bland annat skriver avsändaren ”Lina”: ”Ammade i ca 4 månader med båda barnen. Jag hade dock för stark utdrivning så båda barnen satte i halsen hela tiden under amningen. Detta resulterade i att barnen ammade i ca 1-2 minuter max, sedan gav de upp eftersom de hela tiden fick avbryta och hosta.”

Avsändaren ”Maria” upplevde att det fungerade bra med sitt första barn, sedan ska det ha gått sämre: ”Tyvärr funkade inte amningen lika bra med mitt andra barn utan där fick jag motvilligt lägga ned efter 2-3 månader pga brist på bröstmjölk. Detta är något jag fortfarande är ledsen inombords för. Kände mig som världens sämsta mamma :(”.

”Lita på era kroppar och njut”

Men det kommer också in mer positiva upplevelser: ”Jag njöt av att amma och fascinerades av det fantastiska sätt som naturen är skapad. Alltid färsk ren mat till mitt barn, närsomhelst på dygnet utan att göra något annat än att lyfta på tröjan. Lita på era kroppar och njut, besvären är tillfälliga, ta dig över dom och ha härliga stunder med din baby, precis när ni behöver och vill ha en gosestund.”, skriver Karin Oker-Blom.

SVT rapporterade · Hur var amningen för dig?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer