Karin är tillbaka hemma dagen hon tvingades evakuera – ”Brukar gå där med hunden, men nu kan man inte gå där” Foto: Ann-Louise Julin /SVT

Karin evakuerades från sitt hem när skogsbranden drog fram – ”Får vara glad att man lever”

Uppdaterad
Publicerad

Karin Eriksson var den enda som tvingades lämna sitt hem i samband med skogsbranden utanför Mora. SVT Dalarna träffar henne när hon är tillbaka hemma för att hämta posten efter en natt hemifrån.

Precis fram till Karins tomtgräns nådde skogsbranden. Dagen efter syns den kolsvarta marken precis ovanför slänten som sluttar ner mot hennes trädgård.

På söndagseftermiddagen var hon ute i trädgården när hon fick veta att hon var tvungen att lämna sitt hem.

– Jag hann inte ens duscha, berättar hon.

Tandborsten och pengar fick Karin med sig när hon lämnade hemmet för att ta sig till sin bror, där hon spenderade natten. Senare under söndagskvällen åkte också Karins son till hennes hem för att hämta fotoalbum. Natten spenderade Karin hemma hos sin bror.

Det är inte första gången som det brinner i närheten av Karins fastighet. För bara två år sedan brann det på andra sidan vägen.

– Då hade jag varit i Orsa på kvällen, kom hem sent och gick och lade mig. När jag vaknade jag på morgonen stod allt i ljusan låga. Då hade ingen sagt något till mig, sen var de där och släckte elden, berättar Karin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.