”Det här känns inte bra. Vi tror att det är ett dåligt beslut för Orsa tyvärr”, säger Joakim Larsson (M). Foto: arkivbild/Hannes Forssell/SVT, Wåhlin arkitekter

Klart för byggstart av särskilda boendet Slipstenen – Orsas största mångmiljonsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens kommunfullmäktige i Orsa blev det klart att det särskilda boendet Slipstenen får grönt ljus.

– Det är ett stort, nödvändigt och bra beslut, säger kommunalrådet Mikael Thalin (C).

Det är Orsa Lokaler som nu får sätta igång projektet med att låta entreprenören PEAB bygga Orsas nya boende. Det är den enskilt dyraste kommunala satsningen i Orsa genom tiderna, där kostnaden beräknas bli 384 miljoner kronor.

Är kostnaden rimlig?

– Absolut. Med tanke på att vi ser att andelen äldre ökar i rask takt de kommande 15 åren här, så behöver vi anpassa oss och bygga ett nytt särskilt boende, säger Orsacenterns Mikael Thalin.

Byggstart planeras i höst och när det är klart kommer det finnas 90 platser för permanentboende och 18 platser för korttidsboende.

M, KD och SD kritiska

Planerna för bygget har tagit ungefär sju år, och politikerna har varit oeniga i frågan, och är det även nu. Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet på tisdagens kommunfullmäktige, och vill avbryta upphandlingen för att undersöka andra alternativ.

– Det här känns inte bra. Vi tror att det är ett dåligt beslut för Orsa tyvärr, för det är ett riskabelt projekt, säger Joakim Larsson (M) som bland annat är kritisk till valet av plats.

– Marken är för blöt och boendet skulle ligga för nära E45, säger Joakim Larsson.

”Utredd på längden och tvären”

Men Mikael Thalin (C) är av en annan åsikt.

– Frågan om att bygga ett nytt särskilt boende är utredd på längden och tvären, både när det gäller markförhållande och utformning, så därför är det här helt rätt beslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Planerna om ett nytt boende i Orsa har pågått i flera år – hör hur några av politikerna resonerade för två år sedan. Foto: Sofie Lind

Boendet slipstenen

• Byggstart planeras hösten 2023.

• Beräknad inflyttning är januari 2027.

• Platsen för boendet kommer vara vid Storgärdet, väster om E45.

Källa: Orsa kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.