Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kul för dem men mindre kul för oss”. Så reagerar elever i Borlänge om gratis körkort. Foto: Niko Ago, SVT/TT Nyhetsbyrån

Klubbat och klart: Nu ska omvårdnadselever i Borlänge få gratis körkort

Publicerad

Borlänge kommun vill öka intresset för vård- och omsorgsprogrammet. Därför erbjuder man från och med i höst gratis körkort till elever på två av kommunens gymnasieskolor.

Gymnasienämnden i Borlänge kommun har beslutat om att införa ett körkortsstöd för elever vid vård- och omsorgsprogrammet vid Hagagymnasiet och Ljungbergsgymnasiet.

– Vi tror att satsningen kommer ge våra elever en betydande fördel i deras framtida karriärer inom vård och omsorg, säger Hans Moberg (M), ordförande gymnasienämnden.

Krävs godkänt i alla ämnen

För drygt ett år sedan fick utbildningsförvaltningen i uppdrag att öka intresset för kommunens vård- och omsorgsutbildningar. Ett av förslagen då var gratis körkort.

Men för att få körkortet betalt krävs också en motprestation från eleverna. Det gäller att vara godkänd i alla ämnen.

– Vi ser att det kommer att öka motivationen till studierna och att fler elever kommer att söka sig till vård och omsorgsprogrammet säger Carolina Svedjeland, rektor på Hagagymnasiet.

Hör eleverna Rebecka och Frida på Hagagymnasiet i Borlänge om kommunes beslut att finansiera körkortet för elever som väljer vård och omsorgsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.